Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов / БГНЕС
Министър-председателят Бойко Борисов разгледа археологическите проучвания на един от най-значимите обекти „Античен град Хераклея Синтика“, който се намира в местността „Рупите“. На обекта те бяха посрещнати от ръководителя на разкопките доц. д-р Людмил Вагалински и от директора на Историческия музей в Петрич Сотир Иванов. През август правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2019 г. в размер на 100 000 лева за продължаването на разкопките на обекта. На терен екипът от специалисти показа на премиера Борисов впечатляваща стена на 2400 години, до която са достигнали археолозите.

Премиерът Борисов заяви, че е много доволен от видяното, допълвайки, че правителството ще продължава да помага за доразкриването на обекта. По време на посещението стана ясно, че това е най-посещаваният обект в Югозападна България. Той е бил разгледан от туристи от над 70 държави.

"Това е богатство, това ни е богатството", възкликна Борисов и попита, смеейки се: "Сега вече можем ли да говорим, че Филип Македонски е българин"? Специалистите му отговориха, че може да се говори, че е бил тук със сина си и са основали този град. 
 
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Вторник, 17 септември 2019 г.

Показаха на премиера и ценни женски статуи в античния град, открити в края на миналото лято.

„Пазите ли ги? Сега ще ги видят по интернет и...“, обезпокои се Борисов.

Голяма скулптура на мъж без глава в Съдебната палата в античния град предизвика също вниманието на премиера и той шеговито предложи:

Като разкопаем до края града, на Влади Горанов ще му направите ли и на него такова? Да му сложите главата тук?

От своя страна финансовият министър предложи да се взима на туристите по 1 евро, но му обясниха, че няма как, защото няма необходимите условия - посетителски център и тоалетни.



Премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов инспектираха и Регионалното депо за отпадъци край Благоевград. С тях бяха областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, областният координатор на ПП ГЕРБ и народен представител Даниела Савеклиева, депутатът Стефан Апостолов, кметовете на Благоевград и Симитли д-р Атанас Камбитов и Апостол Апостолов и други.

"24 млн. лева не само за Благоевград, но и за други 4 общини. Вече има депо за 100 години. Сега идвам от разкопките на уникален град. На 2400 години е канализацията е там. Това да изкара сто, ще сме доволни. Искам да благодаря на всички кметове - и чужди, и наши, по най-съвременен начин е построено всичко. Ако не го бяхме направили това, тези общини щяха да фалират, защото глобите бяха такива. Днес е добър ден за всички. Години наред не можехме да ги убедим да можем да го направим заедно, но накрая, щом имаме този резултат, мисля, че е добре. Яко се строи. Заводи в Петрич правим, сега е ред на Благоевград. Индустриалната зона на Симитли и Благоевград се обединиха, има много инвеститори. Тези, честните, преди нас, така са направили, че града няма земя, няма къде да се строи", заяви Борисов.

"Ние сме много далеч от рецесията. Да, големите държави се клатят. Атаките с дронове върху рафинериите ще повлияят на цената на горивата. Огромен е проблемът. Новите заводи и новите работни места са начинът да се справим с рецесията. Хората да не се подвеждат хората по глупостите на тези, които казват, че сме се провалили. Провал беше, когато нямаше депо. Провал беше червените кметове като хвърляха навсякъде и нямаше екология", каза още той.
 
 

Поздравявам кмета Atanas Kambitov за откриването на Регионална система за управление на битови отпадъци на общините Благоевград, Симитли, Бобошево, Рила и Кочериново. За изграждането са осигурени 24 млн. лева от Републиканския бюджет. Днес бе направена и първа копка за изграждане на компостираща система на стойност 13 млн. лева, осигурени по оперативни програми. Днес е добър ден за Югозападна България!

Публикувахте от Бойко Борисов в Вторник, 17 септември 2019 г.