Борисов определи проекта АЕЦ „Белене” като спекулация и престъпление
Борисов определи проекта АЕЦ „Белене” като спекулация и престъпление / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Премиерът Бойко Борисов е убеден, че взетото решение за АЕЦ "Белене" е правилно. Това обяви самият той в "Седмицата" на Дарик. Според него идеята за референдум по темата е сложна процедура, защото на хората трябва ясно да им се обясни, "въпросът не може да е "за" и "против" "Белене", защото трябва да им се обясни, ако си "за", какво да направи България. Сложно е. Дори Първанов е мислел да направи референдум, но не е успял, защото е сложно като инструмент". "Няма смисъл нещо, започнало преди 33 г. и глътнало милиарди, да продължаваме да го тупкаме. Това го знаят и двете страни", подчерта Борисов.

"През 2006-2007 г. Сергей Станишев не са подписали истински договор, а Георги Първанов, като беше президент, всеки ден се изказваше срещу ГЕРБ, а от 2006 г. до 2009 г. мълчеше, че проектът за АЕЦ "Белене" се проваля. Това нещо е било погребано преди нас, ние само трябва да му сложим кръста. Целият проект е спекулация, това е най-малката дума, това е престъпление. Който говори за цифри в момента, спекулира. Куче влачи - диря няма, това е българската поговорка. 33 години се наливат пари, строи се, купува се оборудване, след това се руши, връща се оборудване, все още не могат да се съберат фактурите, това е проект, в който са загробени стотици милиони български пари и всеки, който каже цифра, тя няма да е точна", заяви министър-председателят.

На въпрос ще продава ли страната ни реактора, Борисов отговори, че ще видят колко желаещи има. "Когато говорят Румен Овчаров и Петър Димитров колко хубаво нещо са направили, ще видим дали има желаещи да го купят. Реакторът не е готов още. Април ще решаваме по тази тема", каза Борисов.

През 2006-2007 г. Сергей Станишев не са подписали истински договор, а Георги Първанов, като беше президент, всеки ден се изказваше срещу ГЕРБ, а от 2006 г. до 2009 г. мълчеше, че проектът за АЕЦ "Белене" се проваля. Това нещо е било погребано преди нас, ние само трябва да му сложим кръста. Целият проект е спекулация, това е най-малката дума, това е престъпление

- Бойко Борисов

Попитан дали България ще се откаже да се занимава със строителство на централи, Борисов каза: "Напротив, България се занимава активно с изграждането на мощности от зелени енергии или т.нар. възобновяеми екологични чисти източници". Премиерът отбеляза, че парите са толкова малко, че България не може да си позволи да харчи по безумен начин. "Енергийната ефективност е най-важна. Загубите по мрежите са огромни, загубите по домовете на хората са огромни. Ако накараме хората да си направят необходимия ремонт, първо, ще удължат с 40-50 г. живота на своите панелки, ще намалят с 30-40 % разходите си за енергия", обясни Борисов.

На въпрос какво са поискали руснаците от нас срещу намаляване на цената на газа с 11%, Бойко Борисов заяви, че са поискали честни и открити отношения, каквито, по думите му, ние имаме с тях. "Така е изгодно и ние го правим това. "Южен поток" е изцяло изгоден за България", подчерта премиерът. "За да можем и ние като влезем в еврозоната, когато трябва и ние да помагаме, трябва да имаме печеливша икономика и индустрия, а тя се прави с евтин газ. Нито един фактор от Брюксел не ми е казал нищо за "Южен поток", никой една дума не ми е казал, а за "Белене" стотици пъти сме говорили".

За разговора си с Владимир Путин Борисов каза: "Не ни отива да шикалкавим, да си прилагаме трикове и да отлагаме тези споразумения. Работим по "Южен поток" да стане бързо, защото имаме нужда да вземаме такси от този газ. Путин каза: нашите отношения между България и Русия по презумпция трябва да са приятелски. Благодаря ти, че ми даваш решение. Нас ни дразнеше това, че се шикалкави по тази тема от 33 години". "Ние сме на кръстопът и можем да печелим от транзита по жп линиите, по магистралите, по газопроводите, по летищата. Това е предимството на България, че е на кръстопът", отбеляза премиерът.

Той посочи, че се правят огромни усилия, за да се махнат посредниците при доставянето на газа. "Какъв е интересът на българските заводи - да получават скъп газ през посредници или да получат евтин газ. Какво значение има за българската турбина откъде минава газът", запита реторично Борисов. "На българите трябва всичко да им се казва честно, ясно и точно. "Булгаргаз" е третият прекупвач от посредниците. Ако може директно да отиде газът до потребителя, той ще бъде на по-ниска цена и посредниците няма да вземат допълнителни такси. Моята цел е крайният потребител да вземе газа на ниска цена. Изобщо не ме интересува кой какво ще каже. "Булгаргаз" също е монополна фирма, стояща като трети посредник. Ние я държим по една причина, когато някоя топлофикация издъхне и фалира, "Булгаргаз" се задължава да продължава да топли хората", каза Борисов.