/ Министерския съвет
„Светът навлиза в опасен и нестабилен период. Учените предполагат, че вирусът може да остане с нас с години. Нашият призив е ясен – трябва да работим заедно“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си по време на виртуалната среща в рамките на Процеса „Акаба“.

Процесът е иницииран през 2015 г. от краля на Йордания Абдулла Втори с цел укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, радикализация и насилствен екстремизъм.

България ще бъде домакин по процеса „Акаба“ (СНИМКИ)

Във форума участват държавни и правителствени ръководители от страни като Индонезия, Филипините, Нигерия, Кения, представени на различни нива са също САЩ, Нидерландия, Южна Корея, Япония, Сингапур и др.

„Никога в историята на човечеството не е било по-важно целият свят да работи заедно, за да се справим с връхлитащата криза и да предотвратим разпространението на вируса“, акцентира българският министър-председател.

Борисов: Стана ми драго, че многозвездните генерали от „Арлингтън“ са се подготвяли в Ново село (ВИДЕО)

Борисов припомни, че само преди 2 дни в Словения управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева обяви 10% спад на БВП в световен мащаб. „Не сме имали такива проблеми след Голямата депресия - финансови, икономически и здравни едновременно“, изтъкна премиерът Борисов.

Акцент в изказването на министър-председателя бе приносът на Българското председателство на Съвета на ЕС за европейската перспектива на Западните Балкани.

Йорданският крал посети анклав, който страната му си върна след три десетилетия

„Подкрепата, която България дава на Албания, на Република Северна Македония, на Босна и Херцеговина, на Сърбия и Косово за присъединяването към ЕС, а някои от държавите ние първи подкрепихме и за НАТО, е също много добра рецепта за общата борба срещу тероризма и екстремизма“, подчерта Борисов.

Той изрази надежда, че след всяка една среща от Процеса „Акаба“ държавите от инициативата ще излизат по-единни и по-силни като взаимодействието между тях ще бъде успешно надграждано.

„Необходими са спешни действия с цел изграждане на устойчивост“, подчерта премиерът Борисов. Той бе категоричен, че за да се справим с глобалните предизвикателства и последиците от пандемията както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, се налага ефективно многостранно сътрудничество и солидарност между държавите.