Борисов: Хората харесват Йорданка Фандъкова и затова гласуваха за нея
Борисов: Хората харесват Йорданка Фандъкова и затова гласуваха за нея / снимка: Sofia Photo Agency

Хората харесват Йорданка Фандъкова, вярват й и затова гласуваха за нея. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференцията на ГЕРБ в НДК. Той поздрави избраният нов кмет на София, както и кандидатът на "Коалиция за България" Георги Кадиев, който е на второ място по подадените гласове от софиянци. По думите на Борисов Кадиев е може би единственият мъж в БСП. Ако аз бях лидер на БСП при тази ситуация щях да изляза веднага за кмет на София, отбеляза той.

Бойко Борисов се обърна и към президента с думите: "Господин президент, не е тайна коалицията. Всички мразещи ДПС и БСП сме се обединили срещу вас. Никак не е тайна. ДПС и БСП са заедно, начело с президента. Всички останали, не тайно, явно, и днес сме тук. Явно сме се обединили срещу тези ретроградни сили. Тези точно ли са хората, които милеели за свобода на словото. Когато 4 години червен президент, червен премиер, червен председател на Народното събрание, червени КРС, прокуратура, съд, всичко червено, без София, тогава нямаше опасност за свобода на словото, тогава беше демократично, тогава всичко беше добре".

Бойко Борисов благодари на представителите на Столичния общински съвет /СОС/. Благодарение на подкрепата им изгонихме и Станишев и Вълка от София и градът е безспорно по-чист, каза премиерът. По думите му от нито един фонтан, сега градът има 25, от минус детски градини, има 30 нови през тази година, 70 спортни площадки с изкуствена трева, метро от единия до другия край на София и гарантирано финансиране за лъча от квартал "Обеля" до бул. "Черни връх".

Министър-председателят отбеляза и напредъка по проекта за завод за битовите отпадъци в София. По думите му това е единственият голям инфраструктурен проект, по който са усвоени пари в страната, за разлика от Румъния, която е усвоила пари за 15 големи инфраструктури проекта. Министър-председателят посочи, че избирателите на ГЕРБ са висшистите, хората с образование до 40 години, които са движещата сила на нацията. Те имат инстинкт, усет и идват до урните точно толкова, колкото ни трябва, за да бием, отбеляза премиерът.

Бойко Борисов посочи, че за пореден път ДПС и БСП са сложени в ъгъла след тези избори. Аз съм убеден, че инстинктът на народа винаги ще бъде такъв, че да ни подсказва най-добрата формула за обединение, но да държим ДПС и БСП далече от властта, защото фактът, че днес няма пари в бюджета се дължи на това, че те са ги изкрали или неправилно изразходвали, подчерта премиерът.

Бойко Борисов се обърна към СОС и администрацията на Столична община, като ги призова да се уважават, да си вярват и да работят заедно. След две години трябва да открием заедно метрото от Обеля до бул. "Черни връх", завода за битови отпадъци и дъгите на Околовръстното, каза той.

Има три кандидатури за министър на образованието, които са достатъчно сериозни, каза още премиерът Борисов по време на пресконференцията на ГЕРБ в НДК. Той отбеляза, че в никакъв случай новият министър няма да бъде по-лош от досегашният. Той посочи, че за него от двата поста - министър на образованието и кмет на София, кметското място е с по-голяма тежест. Борисов смята, че кметовете и премиерът трябва да си говорят всеки ден и да имат постоянна връзка. Хората не се интересуват дали една болница е общинска или държавна, а искат лечение, допълни той.