Борисов: Думите на Доган са удар върху националното ни достойнство
Борисов: Думите на Доган са удар върху националното ни достойнство / снимка: Sofia Photo Agency

Премиерът Сергей Станишев призна, че ГЕРБ е първа политическа сила. Това заяви преизбраният кмет на София и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция на партията след втория тур на местните избори. По думите му основният опонент на партията остава тройната коалиция, но с премиера Станишев са длъжни да намерят общ език, за да бъдат решавани проблемите на хората в общините. Според Борисов в най-скоро време трябва с десницата да започне работа по нов избирателен закон. Ето какво още каза Бойко Борисов:

„Бизнес партиите са според мен едно доста опасно явление. Те си осигуриха навсякъде по двама-трима общински съветници. И когато за дадено решение липсват тези два-три гласа те могат да си ги изтъргуват веднага. Ето това е тема, която г-н Юруков, г-н Костов, десницата бихме могли веднага да седнем с тях на разговор. Не сега да чакаме след една или две години да говорим пак за закон за изборите. Утре трябва да почне да се работи законът, докато на цялото общество му е прясно в съзнанието, че в дадени градове ромските гласове обърнаха изборите или съответно появата на подобни бизнес партии. Относно поведението и думите на г-н Доган аз мисля, че още една негова реплика заслужава много внимателен анализ. „Ако не щете мира, секира”. Все пак аз съм българин и мисля, че ако имаме някакво национално достойнство, трябваше да реагираме като нация още тази сутрин, всички политически партии, ако щете, мълчанието на всички, понеже сега е изгодно, особено за коалицията говоря, е много тежък удар върху националното ни достойнство”.

На въпрос на Дарик, в каква степен гласовете за ГЕРБ са били емоционални и в каква степен са повлияни заради предложените от партията проекти на управление, Борисов заяви: „Който иска да ни омаловажи успеха и резултата, може да говори с подобни думи от типа на “харизма”, “емоция”, “популизъм” и всичко останало”.

Бойко Борисов добави: „Съжалявам лидерите на БСП и НДСВ, че имат такъв коалиционен партньор. Те се изказаха срещу купуването на гласове, а техният партньор им плесна едно леко шамарче и каза: Това е европейска практика, не се бъркайте там, където не ви е работата”. Лидерът на ГЕРБ добави, че очаква становище, в противен изводът е, че двамата лидери толерират това явление.

Ето какво каза лидерът Ахмед Доган по повод етническия вот:

„Казваме го с известна болка. Нека да подходим примерно съзнателно, конкуренция, от гледна точка на правилна политика, владеенето на политиката, решаването на проблемите на регионите, на страната. Когато застанеш в ъгъла, нямаш други аргументи, това е, мисля, че най-малкото може да се каже, че е непочтено, а ние възпитаваме нови поколения политици, младежи. Ако посеем това отношение в тяхната душевна и духовна матрица, няма да бъде добре за страната. Това е болката. Ако се конкурираш, ако играеш шах, седни да играеш шах, а не показвай брадва, защото всеки може да владее брадвата. Защо мълчите? Чичо, защо мълчиш, това е колеги”.