Борисов: До няколко часа пожарът в „Бистришко бранище” ще бъде потушен
Борисов: До няколко часа пожарът в „Бистришко бранище” ще бъде потушен / Sofia Photo Agency, архив
Борисов: До няколко часа пожарът ще бъде потушен
54958
Борисов: До няколко часа пожарът ще бъде потушен
  • Борисов: До няколко часа пожарът ще бъде потушен

До 2 часа ще бъде погасен пожарът на Витоша, увери по време на инспекция на АМ „Марица" премиерът Бойко Борисов. През изминалите три дни над 450 души са работили на терен.

„Гасенето не става с хеликоптери и самолети. Гасенето става само ако вкараш техниката вътре в огнището на пожара", коментира от личен опит премиерът и така отговори на въпроса защо е отказана израелската помощ.

„Гасенето на пожари е наука, а самият аз съм практик. Имам хиляди погасени пожари. От тях 15-20 горски. Никога не съм давал като пожарникар дори да си помисли някой, че трябва да ходи да пита министър, камо ли премиер, за пожар. Горски пожар с вертолети и самолети не се гаси, той само се локализира и се правят опити с това да не се разшири. Погасяването може да стане само когато вкараш противопожарната техника - камионите с помпените станции вътре в пожара", добави премиерът.

Той съобщи, че са му докладвали, че вече са влезли в пожара. „Това означава, че тази вечер трябва да го ударят пожара. Направихме нощес специални бази за вода, за да може да вкарваме водата, тя да се съхранява там. За да можем да докараме от ниското водата на високо, е необходимо куп мероприятия да се направят и това го правиха колегите три дни, над 450 души. Не можем да пуснем повече от тези доброволци, които сме пуснали, защото няма кой да ги пази. Аз съм се душил три пъти в пожари и съм бил в болница. Ако изпуснем някой доброволец да загине, тогава всички вие ще ни питате, а защо ги пуснехте", категоричен бе Борисов.

Три хеликоптера с по три тона и половина вода гасят пожара.

През август ще бъдат доставени още 40 нови противопожарни автомобила, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Други новини от Стара Загора