Борислав Ралчев оглави ПГ „Българска нова демокрация”
Борислав Ралчев оглави ПГ „Българска нова демокрация” / снимка: Sofia Photo Agency
„Българска нова демокрация” е името на новата - осма поред парламентарна група в това Народно събрание. Тя беше учредена от 14 бивши депутати на НДСВ. Създателите й обявиха, че нямат претенции да участват в правителството, че не са част от тройната коалиция, но няма да гласуват самоцелно срещу предложенията на управляващите.

Както се очакваше, Борислав Ралчев оглави осмата поред група в този парламент. Татяна Калканова и Валентин Милтенов са заместник-председателите на групата.

Лидия Шулева подчерта, че „Българска нова демокрация” няма да иска преразглеждане на коалиционното управление и министри в това правителство. Не това е целта ни. Вече не сме част от управляващото мнозинство, заявиха членовете на новата група, които подчертаха, че няма да бъдат опозиция на инат. Запитана дали „Българска нова демокрация” припознава жълтите министри в това правителство, Лидия Шулева отговори, че тези министри са излъчени от НДСВ.

Докато сме в това Народно събрание, ще изпълняваме ангажиментите, които сме поели пред избирателите си, заяви Борислав Ралчев при обявяване на групата.

Новата парламентарна група обяви още, че ще работи за развитието на регионите. „Българска нова демокрация” и подчерта, че е извън тройната коалиция. Няма претенции да участва в това правителство, а ситуацията в момента не налагала преразглеждането на коалиционното споразумение между БСП, НДСВ и ДПС.

Към този момент бившите жълти не планират създаването на политическа партия в близко време, но Пламен Панайотов уточни, че ако политическата ситуация го наложи, този процес ще бъде ускорен. Тепърва „Българска нова демокрация” ще решава с кои партии ще си сътрудничи, но сред потенциалните партньори Атанас Щерев посочи СДС и ГЕРБ. Тепърва ще се търси и стая на новата група, което е проблем в тясната сграда на парламента.

В „Българска нова демокрация” очакват още техни бивши колеги да излязат от царската партия. След като Светослав Спасов стана 14-ият депутат, напуснал НДСВ, жълтата група остана с 38 депутати, а тройната коалиция със 154 гласа.