Бомбата пред в. Галерия гръмнала, но МВР предотвратило взрив в Пазарджик
Бомбата пред в. Галерия гръмнала, но МВР предотвратило взрив в Пазарджик / снимки: МВР и Sofia Photo Agency, архив
Службите предотвратили взрив в Пазарджик
38445
Службите предотвратили взрив в Пазарджик
  • Службите предотвратили взрив в Пазарджик

По същото време, когато гръмна бомба в София, службите са предотвратили взрив в Пазарджик. Това съобщи Цветан Цветанов - вицепремиер и министър на вътрешните работи в предаването Седмицата на Дарик. Според него обаче това не е повод „да излизаме и да говорим”.

„Предотвратихме един взрив, който можеше да стане тази седмица. По същото време, когато беше взрива пред „Галерия”. Взривното устройство, около 2,5 пъти по-голямо от избухналото в столицата, било заложено в централната част на Пазарджик. Бомбата била пред дома на криминално проявен мъж от района, известен като Тото, уточни Цветанов.

Бомбата пред в "Галерия" гръмнала но МВР предотвратило взрив в Пазарджик
netinfo

(Взривното устройство, заложено в Пазарджик, източник: МВР)

„Правим всичко възможно и сме концентрирали много ресурс действително да документираме и да задържим лицата, които са подготвили и които са извършили взрива пред редакцията на вестник „Галерия”, каза Цветанов.

Несериозно е да обявя кой сложи взрива в редакцията на вестник „Галерия”, заяви още Цветанов и определи темата като „деликатна”. Министърът обясни, че устройството е било поставено така, че всъщност е извън обсега на вътрешните камери, които са сложени в редакцията. „Това ме кара да мисля, че тези, които са подготвили този акт, са боравили с наличната информация с всичко това, което е като защита и сигурност в съответната сграда”, поясни Цветанов.

Той уточни, че има няколко възможни хипотези, които в момента се разглеждат - криминален случай, конспиративен, терористичен – и към настоящия момент всички те са възможни. По думите му е възможно бомбата да е заложена и от хора, близки до „Галерия”. „Ако започнем да предприемаме превантивни действия, тогава ще бъдем обвинени, че следим определени наши опоненти в публичното пространство”, обясни още Цветанов.

Пред Дарик Цветанов представи и справка на Дирекция СДОТО (службата, която се занимава с действията, свързани с взривовете) за взривовете в годините на прехода у нас. По думите му пикът е бил през 1994 г., когато са гръмнали 200 взривни устройства. През 1995 г. гърмежите са били 169, през 1996 г. - 174, през 1998 г. - 121, а на следващата година - 123. През 2000 г. са избухнали 161 взрива, а през 2010-а - 18. Според министър Цветанов тези цифри показват, че не е правилно да се говори за връщане към годините на прехода. „На тези, които днес говорят за връщане на годините в прехода, искам да кажа, че ние никога няма да позволим това”, каза той.

На въпрос колко от тези взривове, за които говори справката на СДОТО, са разкрити министър Цветанов беше лаконичен: „Не са разкрити”.

Бомбата пред в "Галерия" гръмнала но МВР предотвратило взрив в Пазарджик
netinfo

„Криминогенната обстановка е доста по-спокойна, отколкото по времето на Жан Виденов. И в сравнение с 2007-2008 г. също обстановката е по-спокойна”, посочи Цветанов. „До август 2009 г. август имаме 18 отвличания. Оттогава до 2010-а нямаме такива отвличания. Убийството на Емил Кюлев, на Юри Галев, на Румен Рачев, на Лупов, защо не бяха разкрити тези убийства”, попита Цветанов и уточни, че в момента разследват шест поръчкови убийства.

Ваньо Танов е знаел, че го подслушват, коментира темата със СРС-тата вътрешният министър. Той уточни, че според направения анализ на записите още в първите дни шефа на Агенция „Митници” е разбрал, че е подслушван. По думите на Цветанов изтичането е било служители, които са участвали в реализирането на акцията.

„Когато постъпва искане, то идва от наблюдаващия прокурор - специално за Танов и разследването на групата за контрабанда и внасяне на карго стоки от Китай. Тук говорим за над 140 камиона, които са влизали за доста дълъг период от време. Ние започнахме да документираме с фактури как се ощетява държавата. За мен е важно законно ли са ползвани СРС-тата. Те винаги минават през съдебен контрол. След това идва искането при вътрешния министър и той се подписва”, поясни Цветанов. „"Във всички тези случаи, оценката, която се дава от Синята коалиция и от БСП, и от ДПС, това в голямата си част не съответства на работата, която върши правоохранителната система”, категоричен бе той.

По отношение на влизането ни в Шенген, Цветанов коментира, че всички са обвързали взрива в редакцията на вестник „Галерия” с идването на четиримата еврокомисари. „Те дадоха изключително висока оценка за дейността на правителството”, подчерта Цветанов и заяви, че на 14 март България ще бъде готова за Шенген. „Нека да кажа на опонентите ми, да направим съпоставка на докладите на ЕК и междинния, който очакваме да излезе. Едно е да кажеш твоето мнение, друго е да кажеш какво реално си направил с борбата с организираната престъпност. Само снощи задържахме 200 мастербокса в Русе в един склад. Всеки ден ние задържаме цигари, това е проблем не само в България, но и в цяла Европа”, категоричен бе вътрешният министър.

На въпрос дали ще подаде оставка, след като толкова му е искана, Цветанов отговори, че подобен вариант не е обсъждан. „В момента не се коментира вариант за някаква оставка, защото няма такава предпоставка. Първият, който поиска моята оставка беше Алексей Петров, впоследствие се включиха Синята коалиция - това са две диаметрално различни партии. Те се присъединиха към това, което иска Алексей Петров, аз знам защо го правят, защото при тях мотивацията е голяма. Синята коалиция се чувства засегната от позицията ми за неучастие с тях на парламентарните избори. Ние казахме, че ГЕРБ има сериозен ресурс и аз бяха човекът, който отстояваше тази принципна позиция”, поясни вътрешният министър.

През седмицата Яне Янев заяви, че зад взрива пред „Галерия” стоят хора от ДАНС. Макар че не пожела да конкретизира, той намекна, че това са хора от ДАНС, заемащи високи позиции. „Аз също считам, че тези, които са пребили Огнян Стефанов, сега са взривили и „Галерия”. Убеден съм в това”, каза той.

Твърденията на Тодор Великов, направени пред премиера Бойко Борисов, са лъжи, категоричен беше Янев  коментар на министър-председателя, че подобни действия като взрива пред редакцията на в. „Галерия” са били планирани пред Великов. Целта по думите на Борисов е да излезе, че властта атакува хората около вестника.