Бокова: Усилията на три правителства ми донесоха този успех
Бокова: Усилията на три правителства ми донесоха този успех / БГНЕС

Новият генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова благодари на бившите премиери Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, както и на настоящия министър-председател Бойко Борисов за подкрепата. Тя подчерта, че заслугата да заема този пост е на три поредни правителства.

Бокова каза, че се чувства много щастлива и леко уморена. В „Дарик кафе" тя коментира мнението на световните медии, че кандидатурата й е била най-малко вероятната: „Аз не смятах така. Може би, защото някои от другите кандидати бяха вече известни световни имена, а медиите предпочитат да говорят, когато познават някого. Аз вярвах от самото начало в това, че мога да победя, иначе нямаше да се включа в тази кампания".

За спечелването на поста тя разказа: „Стана с много работа - направих посещение в 47 страни, работя от година и половина. Вървяхме по две линии: едната беше да представим България, така да се каже, промоция и реклама на страната, от която идвам, тъй като това е много важно в едни такива избори; на второ място - да мога да установя отношения с много министри, държавни ръководители, да прокарам някои идеи, да представя своята визия. Мисля, че комбинацията от всички тези неща ме доведоха до този успех".

Бокова победи в надпреварата за поста египетския претендент - министъра на образованието и културата Фарук Хосни. На петото поред гласуване тя получи 31 гласа в 58-членния Изпълнителен съвет на организацията, а Хосни събра 27 гласа. През следващите четири години международната организация ще бъде оглавявана от нея. Тя е 10-ият генерален директор на организацията на ООН за образование, наука и култура, също първата жена, петият европеец и първият източноевропеец в историята на ЮНЕСКО.

Цялото интервю с Ирина Бокова чуйте в прикачения звуков файл.