БЛС може да не подпише нов Национален рамков договор
БЛС може да не подпише нов Национален рамков договор / Sofia Photo Agency, архив
БЛС може да не подпише нов Национален рамков договор
56692
БЛС може да не подпише нов Национален рамков договор
  • БЛС може да не подпише нов Национален рамков договор

По силата на закона методиката за финансирането на болниците е задължение на Здравната каса и от Българския лекарски съюз нямат право да дебатират върху нея. Мнението изрази шефът на касата Пламен Цеков по повод срещата между ръководството на касата и съсловната организация, на която двете страни не успяха да постигнат съгласие за начините на финансиране на болниците.

Цеков уточни, че независимо от това какво гласи законът, от Касата все пак предложили на лекарския съюз в писмен вид да даде своите предложения по отношение на методиките.

Пламен Цеков обясни, че изчаква от лекарския съюз да напишат своите предложения, след което да проведе диалог по темата със съсловната организация: „Съзнаваме, че можем да го извършим сами, без да се съобразяваме с останалите институции, ние го правим заедно с тях. Искаме да го направим заедно с тях, защото аз съм декларирал, че ще имаме прозрачна политика и ще работим в диалог с всички".

От Българския лекарски съюз изразиха позицията си, че ако предлаганата от Касата методика се приеме, няма да бъде подписан Национален рамков договор за следващата година, коментира председателят на съюза Цветан Райчинов: „Ако тази методика в пълния й вид такава, каквато е предложена, остане да действа, не участваме в преговори. И това не е ултиматум. Това, което искаме, е една рационална методика, така, както 2011, 2012 - виждате тя работи".

По думите на Райчинов гвоздеят на проблема е, че от лекарския съюз няма как да приемат бюджетиране и регулация по отделна диагноза: „По отделната диагноза е примерно директорът на болница, ако надвиши 300 пътеки, по които работи, трябва да напише отделна молба за всяка една от 300-тата пътеки, които да минат през две инстанции в Касата и евентуално да му се разреши надвишение".