Бившите жълти правят група следващата седмица
Бившите жълти правят група следващата седмица / cнимка: Sofia Photo Agency

Очаква се следващата седмица депутатите, които напуснаха НДСВ и тези, които бяха изключени от жълтата партията да обявят създаването на нова парламентарна група.

След като днес и Кръстанка Шаклиян обяви решението си да излезе от жълтата група и партия, общият брой на бившите НДСВ-депутати в 40-тия парламент до този момент е 12. Според правилника на Народното събрание минимум 10 народни представители са необходими за формирането на парламентарна група.

„Европейска либерална алтернатива” /ЕЛА/ е един от обсъжданите варианти за име на новата парламентарна група, научи Дарик. Предстои обаче да се вземе окончателно решение както за името, така и за това кой ще бъде посочен за председател на новата група. Сред спряганите за този пост са Николай Свинаров, Борислав Ралчев, Лидия Шулева и Пламен Панайотов.

Бившите жълти депутати се събраха за около час в Огледалната зала в парламента. В заседанието влизаха и техни колеги – все още членове на НДСВ, сред които Йордан Костадинов. На срещата са обсъждани основни принципи на евентуална бъдеща парламентарна група. На излизане Борислав Ралчев изрази надежда скоро да бъде обявено създаването на новата група.

Атанас Щерев, който напусна НДСВ и жълтата група преди да бъде изключен, беше категоричен, че ще има още депутати, напуснали царската партия. "Дори когато човек се жени, той мисли твърде дълго, а вие искате за толкова кратко време да се прегърнем и да направим нова група”, коментира Щерев, запитан кога ще бъде формирана бъдещата група.