Бивш кадър на службите запознал Демби с Баретата
Бивш кадър на службите запознал Демби с Баретата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Бивш кадър на службите запознал Демби с Баретата
31320
Бивш кадър на службите запознал Демби с Баретата
  • Бивш кадър на службите запознал Демби с Баретата

Основният свидетел на прокуратурата Димитър Вучев-Демби даде показания по делото срещу Златомир Иванов-Баретата. Демби се съгласи да свидетелства след като първо представи жалба, съгласно която е бил заплашван по време на предишни заседания по делото. Според показанията му бивш служител на службите - Александър Бояджиев - го е запознал с Баретата, който от своя страна възнамерявал да стане пълен монополист на столичния наркопазар.

Видимо притеснен, Демби дава показания повече от няколко часа. По време на разпита той внезапно престана да отговаря на въпроси и поиска да види семейството си, тъй като изпитвал страх за безопасността на най-близките му. Преди това Демби каза пред съда, че получавал достатъчно информация за наркоразпространението от свой познати, но въпреки това никога не е бил част от групата на Баретата.

Демби добави още, че дрогата се вкарвала през канали от Турция. Вучев каза, че оборотът на Баретата от продажба на наркотици на месец бил 20 млн. лв. на месец. Всеки негов човек-отговорник трябвало да продава по 5 кг на месец или следвали жестоки наказания. Вучев говори пред съда и за убийството на Румен Стефанов-Алф. За поръчителството на това убийство е обвинен Баретата. По думите на Демби обаче в тези кръгове убийствата били ежедневие.

Златомир Иванов и още 20 души са подсъдими за участие в организирана престъпна група, създадена с цел разпространение на наркотици. Досега 13 души от бандата са в ареста. Сред тях е и Баретата. Той се намира там от февруари м.г., когато сам се предаде на органите на реда, след като бе обявен за общодържавно издирване.