Тома Биков от ГЕРБ обвини държавния глава Румен Радев в предизвикване на политическа криза и настоя, че той е един от факторите, "довел до тази патова ситуация”.

„Очевидно този парламент няма потенциал да излъчи правителство. Ние опитахме в тази тежка ситуация да предложим адекватно правителство. За съжаление нито една партия не го прие. Оттук нататък виждаме безпомощност”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Президентът връчи мандата на „Има такъв народ“, веднага го върнаха (ВИДЕО)

Според него изборните промени, приети на второ четене в правната комисия, рискуват нормалното провеждане на вота и неговата легитимност.

Изборното законодателство буквално се пренаписа фундаментално за една нощ. Това е абсолютно ненормално. Президентът да назначава състава на ЦИК – това никога не е било. Нашият изборен процес се е основавал на това партиите да се самоконтролират. Въпросът е кой ще контролира кандидата за президент. Как ще се осъществят всички предложени промени? Накрая ще се окаже, че сме провели нелегитимни избори и от политическа криза ще влезем в конституционна, и изобщо криза на демократичното управление, което би било престъпление срещу българските граждани”, каза Биков, цитиран от NOVA.

Депутатите не приеха програма за работата на парламента и заседанието беше закрито

„Ако някой си мисли, че губи на изборите заради Изборния кодекс, ще му го кажа директно: „Губиш, защото хората ти нямат доверие”. Изборният кодекс е важен за провеждането на честни и прозрачни избори. А предложенията са некомпетентни”, добави депутатът от ГЕРБ.

ГЕРБ очакват президентът Румен Радев да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ПГ "Демократична България", които са заявили, че имат готовност да сформират кабинет, каза още Биков.

"Смятам, че президентът трябва да им даде тази възможност, защото е очевидно, че останалите партии БСП и "Изправи се! Мутри вън!" няма да са в състояние да направят това. Нека да се направи този последен опит, ако те не могат да направят това или се отказват час по-скоро да връщат мандата и да отиваме на избори", коментира депутатът от ГЕРБ.
NOVA