Бедстващите от наводнението в Мизия ще бойкотират изборите
Бедстващите от наводнението в Мизия ще бойкотират изборите / снимки: БГНЕС, архив

Бедстващите в Мизия излязоха на протест. Недоволството ги събра пред сградата на местната община във вторник сутринта. Те настояват за бърза реакция от страна на институциите, защото идва зима, а помощ за ремонт на потопените от наводнението домове така и не идва.

Хората са с изчерпано търпение на фона на институциите, които си прехвърлят си отговорността, съобщава бТВ.

„Искаме си домовете, аз имах къща слънце, имах я, ама елате да видите сега долния ми етаж, той е боклук”, казва Татяна Митова, докато Лидия Йорданова разказва, че има три деца и срутена къща, а помощ не идва от никъде.

Хората настояват час по-скоро да им се обърне внимание, повечето не искат да живеят във фургони, а и не всички пострадали могат да бъдат приютени в тях.

„Значи някой трябва да даде пари да си ремонтираме домовете и да се прибираме, няма дърва, няма нищо, всичко е отнесено, вътре нищо няма, бе, човек, вътре е кал и мизерия”, недоволства Цветелин Димитров.

Освен, че са останали без домове, местните са принудени да живеят като животни, тъй като боклукът от улиците още не е извозен. Техниката не стига, няма и доброволци, но най-големият проблем е законът при кризисни ситуации, обясни кметът на Мизия Виолин Крушовенски. Каквато и помощ да дойде, тя ще е минимална, защото къщите са стари и данъчната оценка е нищожна.

„Ако данъчната основа е 2000-3000 лева, той ще получи по този закон 2000-3000 лева, значи трябва да се промени този закон и да се каже върху такава разгъната площ ще ви даваме пари като за ново строителство”, заяви Крушовенски.

В същото време хората се заричат да протестират всеки ден, докато спешно не получат пари за ремонт и обявиха, че ще бойкотират изборите.