Можеше ли да бъде избегнато умъртвяването на хиляди кози и овце в Странджанско и защо протестиращи се опитаха да попречат на ветеринарите?

БАБХ разясни за евтаназираните животни в Бургаско и Ямболско

"Всеки нормален човек вижда трагедията в душите на хората. Но ние наистина не можем да се съобразим и да приемаме мерките емоционално - по никакъв начин", поясни за "Здравей, България" по NOVA, Дамян Илиев, директор на Агенцията по храните (БАБХ).  

Сълзите на животновъдите не спряха евтаназирането на стада

"По принцип пристъпване към евтаназия във ферми не се прави с предупреждение, защото се счита, че е възможно собственици да укрият животни и по този начин да се компрометира цялата мярка", уточни той, като допълни, че би подал оставка, само ако смята, че не върши професионално работата си. 

Европейска мисия идва в България заради чумата по добитъка

Баба Дора, чиито животни бяха единствените пощадено в село Шарково, каза, че не знае дали в понеделник все пак няма да ги изгуби. 

Ще спасят ли протестите животните на баба Дора в Шарково?

"Обичам ги като мои деца. Всичко им давам - бонбони, вафли. Те са здрави. Трябва да ми разрешат да си ги гледам и да си ги наблюдавам. Но белите престилки ще решат", заяви тя. Жената беше категорична, че не се интересува дали държавата ще я компенсира с пари или не: "Важното е да ми оставят животните живички. За хапване ще имам пари". 
 
nova.bg