Преди дни стана ясно за поредния случай на агресия в училище, този път проявена от ученици към учител в Садово. Трима ученици бяха задържани за срок от 24 часа, мярката на единия от тях - Атанас, обаче беше удължена на 72 часа. На 17-годишния младеж бяха повдигнати две обвинения - за хулиганство и нанасяне на телесна повреда. Останалите вече са освободени.

Разкриха подробности за агресията в Садово, където ученик удари с кол учител
 
„Аз бях пред училище в междучасие с момичетата, видях Наско, който излезе и набързо взе един кол, след това отново влезе в училище. Аз помислих, че ще се бие с някой съученик, но не вярвах, че ще е точно с господина. Влязох след него и аз, но видях, че вече се бяха сбили. Дръпнах Наско и другото момче навън. Впоследствие натопиха и мен, че и аз съм се бил, но аз не съм. Изкарах ги навън и тогава полицията дойде и ни прибра. Набиха ни и тримата, но Наско повече“, каза пред NOVA единият от учениците - Васко, който вчера бе освободен.
 
По повод причината за побоя над учителя Антон Велков, Васко каза, че не знае каква точно е била, но сподели друго:
 
„Господин Велков е много гаден учител. Още миналата година пак така се заяждаше с нас и с другите съученици, но ние не му обръщахме внимание. Критикуваше ни по най-различен начин. Наричаше ни цигани, роми... Това за мен не е обида, но той продължаваше с „лигльо“ и се държеше гадно. Ние обаче не му обръщахме внимание. Добър учител е за другите и ако са момичета, но за момчетата - не е. Миналата година пак имаха спор с Наско, но той не е такова момче, заедно с него израснахме“, допълни Васко.

Обвинение за ученика, ударил с кол учителя си
 
Бабата на 17-годишния Атанас, който е задържан за 72 часа и все още е в ареста, каза, че семейството го чака и посочи нейната версия за случилото се:
 
„Учителят е виновен. Той много се заяжда с децата в училището. С Наско постоянно се заяжда и закача. Не знам защо. Господинът е много виновен“, каза бабата.

Синдикати настояват за изключване на ученика, нанесъл побой над учител в Садово
 
„Миналата година учителят и с мен се закачаше. Щях и аз да го бия, но момчетата ме спряха. Прави се на тарикат. Вика ни цигани, мангали. Затова се дразним. Той мрази, когато нашите момичета идват при нас и ни прегръщат. Той въобще не дава. “, каза от своя страна приятел на задържания Атанас и брат на Васко.

„Ще изчакаме Наско да излезе от ареста. Днес ще има заседание на комисията. Ще определим обществени възпитатели, за да можем да работим с децата и семействата, докато прокуратурата и съдът излязат с решение“, каза Ели Стоянова, секретар на местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни.
 
С тези деца до този момент не е имало никакви проблеми. Възможно е и при нас да не е постъпвала информация, но ние бяхме вчера в училище, говорихме с класните ръководители, с директора. Монетата има две страни. Когато учителят оздравее, ще говорим и с него, защото ние трябва да дадем пример на цялото общество как можем да се справяме с гнева и как можем да разрешим конфликти“, допълни тя.
 
nova.bg