Национален синдикат „Защита“ и служители на Спешната помощ настояват минималната работна заплата в цялата страна да стане 1200 лева, искат повече пари и първа категория труд
Национален синдикат „Защита“ и служители на Спешната помощ протестираха с автошествие в София.

Георги Димитров

Те настояват минималната работна заплата в цялата страна да стане 1200 лева. “Нашите основни искания са увеличение на минималната заплата за цялата страна”, каза председателят на Национален синдикат “Защита” Красимир Митов.

Георги Димитров

Георги Димитров

Той заяви, че управляващите са излъгали центовете за Спешна помощ, че ще вдигнат заплатите с 20%, че категория труд ще се вдигне. "Обещаваха ни, че с отпадане на дерогацията, цените на горивата ще паднат с 1 лев. Последният един месец цената е с 0,15 стотинки отгоре”, категоричен е Митов.

Георги Димитров

Георги Димитров

Станислава Илиева, която е медицинска сестра в Сандански, заяви, че заплащането и условията на труд са подигравка с тях. "Искаме увеличение на заплатите, категорията на труд да е първа, ваучерите за храна също да се повишат”, подчерта Станислава Илиева.

Георги Димитров

Лалка Петрова, която работи във филиал за спешна помощ във Велинград и идва от нощно дежурство директно на протеста, заяви, че е дошла, за да изяви своето желание за повече справедливост.

Георги Димитров

“Искаме повишение на доходите, на минималната работна заплата! Ваучерите за храна са едва 2 лв., това е едва едно кафе, за нощно дежурство ни се раздава едно кафе, нощният труд плюс това е много ниско платен”, добави Лалка Петрова.

Георги Димитров

Протестът предизвика гигантско задръстване по най-натоварения булевард в столицата - „Цариградско шосе“ . Протестиращите от „Защита“ бяха в района на Орлов мост. В резултат на това се беше образувала опашка от леки коли и коли на градски транспорт, която достига чак до „Младост“.

БГНЕС

БГНЕС

Недоволството на протестиращите започна от площад „Княз Александър Батенберг“ и прерасна в автошествие. Протестът приключи в 14:35 часа пред сградата на БНБ.

Това казаха представители на полицията. По думите им демонстрациите са прекратени, защото в района започва подготовка в организацията за тържествения концерт „20 години България в НАТО“, който ще се проведе на 29 март от 18:00 часа на пл. „Княз Александър I”.

БГНЕС

БГНЕС

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС, Мартина Христова/БТА