Канцлерът на Австрия Себастиан Курц
Канцлерът на Австрия Себастиан Курц / БГНЕС, архив
Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с федералния канцлер на Австрия Себастиан Курц, който пристига на посещение в София. Двамата ще обсъдят задълбочаването на двустранните отношения, както и сътрудничеството в рамките на ЕС с фокус върху приемствеността в темите на Българското и Австрийското председателства на Съвета на ЕС.

Борисов: Спрете да си измисляте мотиви, за да не ни приемете в Шенген (ВИДЕО)

Вчера на посещение у нас бе унгарският премиер Виктор Орбан. Той и Борисов се обявиха за сигурна охрана на границите на Европейския съюз и за контрол над мигрантската криза.

Орбан: Борисов заби брадва в голямо дърво, желая му успех

"Границите могат да се охраняват само от решителни ръководители. България заслужава признание, заслужава да е в Шенген, защото защитава външната граница на Съюза и така охранява и Унгария", посочи Виктор Орбан пред медиите след разговорите с българския премиер.

Рюте: Подкрепяме България да се присъедини към Шенген, но се иска още работа

Той поздрави Борисов за водената политика и акцентира върху полезното развитие на контактите с Турция по темата за миграцията.

ЕС кани Ердоган на среща във Варна на 26 март

Единомислие беше изразено и по отношение на европейската перспектива пред страните от Западните Балкани. Унгарският министър-председател изрази пълна подкрепа за този приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС и го определи като исторически шанс за региона. „Бойко Борисов заби брадва в голямо дърво с интеграцията на Балканите в ЕС. Желая му успех”, каза Орбан.