Холандският премиер Марк Рюте изрази подкрепа за страната ни за присъединяване към Шенген, но отбеляза, че има да се свърши още работа. Министър-председателят на Кралство Нидерландия направи коментара си след среща с премиера Бойко Борисов.
 
Подкрепяме България да се присъдени към Шенген и оценяваме положените усилия, но се иска да се свърши още малко работа от всички заинтересовани, включително и в България, каза Рюте, цитиран от БТА.
 
Резерви на богатите в ЕС спират България към еврозоната и Шенген

„Поздравявам Бойко Борисов за изключителното лидерство, че води България към повече просперитет. България е една от най-бързо растящите икономики в ЕС и това е нещо, което успявате да поддържате“, посочи Марк Рюте и допълни, че България е ключов играч в региона.
 
 „Изключително важна е ролята на България по отношение на бъдещето на Европа“, заяви холандският премиер.

Холандският премиер Марк Рюте и българският министър-председател Бойко Борисов
Министерски съвет

Германска медия: България се старае да промени имиджа си на бедняшка колиба

„Доволен съм, че България ще обърне внимание на въпроса и активно действа по отношение на позиция за миграционната политика на ЕС“, изтъкна той. „Всички трябва да постигнем добър баланс по отношение на солидарността, всеки да играе ролята си по отношение на търсещите убежище. Трябва да обърнем внимание на корена на проблемите, както е казвал много пъти Бойко Борисов“, каза още Марк Рюте.
 
"Аз харесвам този мъж и той харесва мен", каза Рюте, като се обърна към Бойко Борисов.

Борисов: Спрете да си измисляте мотиви, за да не ни приемете в Шенген (ВИДЕО)

Вярвам, че ще убедим холандския парламент да ни подкрепи за Шенген, заяви на свой ред Борисов. Той посочи, че Холандия е инвеститор номер едно в България с инвестирани над 7,1 млрд. евро. Това значи, че имаме пълното доверие на холандския бизнес, каза премиерът.
 
Трябва да си довършим домашното по борбата с контрабандата, те имат да ни догонват в това отношение, трябва да си имаме пълно доверие и още повече инвеститори да дойдат в България, каза българският министър-председател.

Холандският премиер Марк Рюте и българският министър-председател Бойко Борисов
Министерски съвет

ЕС кани Ердоган на среща във Варна на 26 март

Поговорихме си и за Западните Балкани, за Турция и за свързаността в региона. Имаме си доверие и разбиране - днес ЕК даде горе-долу знак за перспективата на Балканите, каза той. Надявам се за чакалнята на Еврозоната и за Шенген, добави Борисов. Има много теми, за които сме говорили и ще продължим да говорим. За един месец в ЕС се счита, че България има успешно председателство на Съвета на ЕС.

Искаме да убедим всички, че на Изток има дисциплинирана държава, която пази Шенгенската граница, спазва върховенството на закона и генерира стабилност, каза Бойко Борисов.
БТА, Фокус, БГНЕС