Атанасов: Предишната власт прикриваше престъпленията на спонсорите си
Атанасов: Предишната власт прикриваше престъпленията на спонсорите си / снимкa: Sofia Photo Agency

В предишния мандат имаше създадена ситуация, в която управляващите бяха принудени да прикриват престъпленията на своите спонсори. Това мнение изрази в предаването „Челюсти" ген. Атанас Атанасов от ДСБ. По думите му затова не се е стигнало до сериозни разкрития по върховете. Атанасов коментира последните събития и ареста на бившия военен министър Николай Цонев. Според него задържането на Цонев показва политическа воля за борба с организираната престъпност и корупцията, а споровете около методите на ареста целят да бъде отклонено общественото мнение.

Ето какво още каза Атанас Атанасов:

„Защото цялата кадрова политика в сектора за сигурност предполагаше такъв развой на нещата, а именно на възлови позиции - и в МВР, и в службите се издигаха хора, чиято задача беше не да разкриват, а да прикриват престъпленията на управляващите. Това се случваше в предходния период и затова нямаше такива разкрития".

Атанасов припомни и някои забравени вече събития от кабинета „Станишев":

"Събитията, които в момента се наслагват едно върху друго, заметоха и в страни от общественото внимание останаха изключително важни въпроси, свързани с тези четири, аз бих казал и осем години. Какво се случи с разследването с онези скандали, заради които Румен Петков си подаде оставката (братя Галеви), какво се случи с контрабандата на „Пещерска гроздова" и маса други случаи, които бяха заметени под чергата. Сега, когато се разследват крупни далавери, където са потъвали милиони и са раздавани под формата на консултантски договори, започва да се отклонява общественото внимание дали е трябвало на този да му се сложат белезници или на другия не трябвало да му се сложат белезници. Именно по времето на Румен Петков бяха заметени маса следи за крупни далавери. Да не би този прословут договор за консултантски услуги на Доган тогава да не е бил известен на управляващите. Сега хората се занимават в детайли с това сложили ли са белезници на Гуцанов във Варна или не били сложили белезници на Гуцанов във Варна. А това, че става въпрос за изчезнали милиони по различни схеми, някак си остава в страни".

В „Челюсти" Цвятко Цветков, бивш секретар на МВР, обясни, че никъде няма записано в нормативната база как се извършват арестите и каква е тяхната технология: „Има различни арести - едно е да арестуваш, като гониш някакъв разбойник, който е извършил престъпление на улицата, друго е когато вършиш планиран арест".

Цвятко Цветков коментира и появилите се информации, че бившата барета Алвексей Петров е тръшван три пъти, за да се получи добър кадър: „Аз не знам за такова нещо, това се говори в пространството, че е имало дубали на арестите с камерата, но аз нямам никаква информация. Видя се само, че се опитват да му обърнат главата в камерата".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.