/ БТА, архив
Около 700 машини са обработвали пътищата през нощта, всички критични моменти, които се получиха по пътищата, са овладени. Това обяви инж. Иван Досев на брифинг на АПИ за актуалната пътна обстановка.

Към обяд ограничено остава движението в прохода „Петрохан” заради три активизирали се лавинни процеса. Проходът „Превала” и отсечката Батак - Доспат са затворени за автомобили над 12 т. Проходът „Троян - Кърнаре” е затворен за всички видове превозни средства, съобщи директорът на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ инж. Даниел Иваничков.

501 машини са почиствали републиканските пътища, шофирайте внимателно

Към момента няма постъпила информация за бедстващи хора. През нощта е имало сигнали, предимно за закъсали тежкотоварни автомобили, каза още инж. Досев. Става въпрос за камиони, закъсали на АМ "Струма" и "Хемус", но е реагирано своевременно и машините са освободени.

Не допуснахме за по-продължително време да се затворят главни пътища и такива от по-нисък клас”, добави инж. Иван Досев.

Три лавини паднаха на „Петрохан“ (ВИДЕО)

Агенция „Пътна инфраструктура“ призова шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Апелът към водачите на тежкотоварни автомобили е да избират първокласни пътища или автомагистрали, за да не се образуват задръствания. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавявания, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.