Апелативният съд решава дали Алексей Петров да остане в ареста
Апелативният съд решава дали Алексей Петров да остане в ареста / снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд ще заседава по мярката за неотклонение на бившия сътрудник на ДАНС Алексей Петров, който обжалва постоянното си задържане под стража.

Той е сочен за лидер на престъпната група на „Октоподите", която беше разбита след зрелищна полицейска акция през февруари. По-голямата част от задържаните по време на операцията бяха пуснати на свобода, като съдът остави в ареста единствено Алексей Петров и Марчело Джотолов. Те са обвинени в участие в организирана престъпна група, занимаваща се повече от 12 години с изнудване, рекет, пране на пари, склоняване към проституция и други престъпни дейности.

Срещу Петров има и повдигнато обвинение за разгласяване на държавна тайна. Бившата барета вече няколко пъти обжалва задържането си с мотив, че то представлява политическа репресия. Заседанието на апелативния съд ще започне в 10 часа.

Вчера Алексей Петров се обърна към Волен Сидеров в качеството му на председател на Комисията за контрол на ДАНС в Народното събрание с молба да разсекрети предоставената от него информация за използвания от специалните служби своеобразен модел за отстраняване на неудобните хора.