Алексей Петров твърди, че е сред най-големите данъкоплатци в страната
Алексей Петров твърди, че е сред най-големите данъкоплатци в страната / снимка: Sofia Photo Agency

Софийският апелативен съд гледа жалбата на защитата срещу мярката "задържане под стража" на Алексей Петров и групата на Октоподите. Соченият за лидер на групата „Октопод" и бивш сътрудник на ДАНС Алексей Петров каза пред съда, че процесът срещу него е несправедлива политическа репресия. Петров обжалва на втора инстанция ареста си с определение на Софийския градски съд от миналата седмица.

Алексей Петров даде обяснение пред апелативните съдии като каза, че действията на вътрешния министър Цветан Цветанов могат да изфабрикуват доказателства срещу бившия агент. По думите на Петров, той притежава законен бизнес, като е ревизирал всичките си доходи и е сред най-големите данъкоплатци в страната.

Петров добави, че по време на неговия престой в „Кремиковци" комбинатът е вдигнал стойността си от един долар до над 100 милиона евро. Петров е бил съветник на Надзорния съвет на „Кремиковци".

Соченият за лидер на Октопода отрече да е имал общ бизнес с друг участник в групата Антон Петров-Хамстера.

Според защитниците му общественият интерес към делото не може да гарантира презумицата за виновност.

Освен Алексей Петров, задържането си обжалват Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Пламен и Йордан Стоянови-Дамбовците, Момчил Кръстев и Николай Велков. Те са обвинени в участие в организирана престъпна група, занимаваща се повече от 12 години с изнудване, рекет, пране на пари, склоняване към проституция и други престъпни дейности.

Апелативният съд продължава заседанието си.