Алексей Петров: „Октопод” дойде, след като засегнах интереси в банковата система
Алексей Петров: „Октопод” дойде, след като засегнах интереси в банковата система / снимка: Sofia Photo Agency

"Засегнах сериозни интереси в банковата система и вместо да получа отговор, бях арестуван", това заяви бившият съветник в ДАНС Алексей Петров в Софийския апелативен съд преди началото на заседанието по мярката му за неотклонение. Петров обясни, че преди задържането му, е отстоявал несъгласието си с икономическата политика на България. Той заяви, че е написал писмо до министъра на финансите Симеон Дянков, в което се посочва конкретен модел за сваляне на лихвите на банките, тъй като не е одобрявал високите лихви у нас, които са със 7-8% по-големи от тези в Европейския съюз. По думите на Петров, така са били засегнати сериозни интереси в банковата система, в резултат на което е последвала акцията "Октопод".

Алексей Петров заяви, че 20 години е работил честно и чисто в държавната структура, за което време не се е обвързал с нито един политик, чиновник или представител на престъпните групи. Той отрече да е укривал данъци, като подчерта, че е имал законен бизнес с големи обороти.

Министерството на финансите не е получавано писмо от Алексей Петров, съобщиха от ведомството. Такова писмо не е получавано и в деловодството на Министерски съвет. От финансовото министерство са направили проверка за писмо, с подател Алексей Петров или застрахователна компания „Лев Инс" и тя е показала, че подобно писмо не е получено нито по формален, нито по неформален ред.

Всеки, който малко разбира от финанси, би трябвало да знае, че държавата няма механизъм по който да се намеси за намаляване на лихвите на банките. Това заяви в Пловдив премиерът на България Бойко Борисов по повод на изявлението на Алексей Петров, че е бил арестуван затова, че е засегнал сериозни финансови интереси. Бойко Борисов отказа да коментира жалбата на Алексей Петров до посланика на САЩ Джеймс Уорлик. „Не съм адвокат на американския посланик", категоричен бе министър-председателят.

Бившият съветник в ДАНС беше заловен при полицейска акция "Октопод", проведена на 10 февруари, когато бяха задържани 13 души. Прокуратурата поиска постоянно задържане на седем от тях. Миналата седмица Софийски градски съд остави в ареста Алексей Петров, сочен за лидер на групата, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Пламен и Йордан Стоянови-Дамбовците, Момчил Кръстев и Николай Велков. Те са обвинени в участие в организирана престъпна група, занимаваща се повече от 12 години с изнудване, рекет, пране на пари, склоняване към проституция и други престъпни дейности.