/ Thinkstock/Getty Images
Българските страхове, че новата студена война може да прерасне в гореща, се изострят.
 
Повече от половината (55%) от пълнолетните граждани са на мнение, че напрежението между Запада и Русия през идните месеци ще продължи да нараства, показват данните от последното национално представително изследване на Агенция „Афис“. На обратното мнение - че ще спадне, са едва 17%. Още 30% смятат, че градусът на напрежението ще се запази на сегашното ниво.

Външните министри от ЕС: Не може да има военно решение в Сирия
 

графика Афис


На въпроса „Кой, според Вас, се стреми към подобен конфликт“, 44% отговарят, че „главно Западът“ желае влошаване на обстановката. Само 5% дават противоположния отговор - „главно Русия“.

ООН отхвърли руски проект за резолюция, осъждащ западните удари в Сирия
 

графика Афис


Политическият и медийният дебат у нас протичат в отсечката между отговорите единствено на въпроса - трябва ли България да вземе страна в противоборството на световните сили. Този дебат е затворен в тревогите на едва 11% от българските граждани и не се доближава дори и на половин крачка до доминиращите обществени страхове и настроения, отбелязват социолозите от „Афис”.
 
Румен Радев призова за „по-малко оръжия и повече диалог“

Промяна в електоралните нагласи няма. Готовността за гласуване за отделните партии и коалиции се запазва на досегашните нива, отчитат още експертите след анализ на допитването. Геополитическата криза обаче оказва силно влияние на доверието в някои основни институции и водещи политически лидери.
 

графика Афис


Рязък спад на доверието се регистрира спрямо Европейския съюз и Българската армия, ръст има в доверието към президентската институция. Като най-адекватна и близка до позицията на мнозинството от хората се възприема позицията на трима от политическите лидери - Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Волен Сидеров. Доверието във всички останали политически лидери спада, посочват анализаторите.