АБВ дава шанс на разочарованата част от БСП да гласува
АБВ дава шанс на разочарованата част от БСП да гласува / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Да не бъркаме „Позитано” с БСП”, призова пред Нова телевизия Румен Петков - един от „самоизключените” членове на партията, които участват в проекта на Георги Първанов АБВ. По думите му струва си да се види този акт на партийното ръководство каква подкрепа е получил. Бившият депутат от Коалиция за България отбеляза, че от общо 181 члена на националното ръководство, за изключването са гласували малко над 80. Според Петков голяма част от представителите са били в коридора, други - в залата, без да гласуват. Затова ставало въпрос за бламиране на лидера Сергей Станишев.

„Лицемерие е да излъжеш 700 000 души за АЕЦ „Белене”, а после да ги загърбиш, да излъжеш хората, че ще въведеш данъчна политика, която да отговаря на доходите им, да обещаеш, че ще промениш режима за пушенето в заведенията и да не го направиш”, заяви Петков, като избори някои от основните обвинения на АБВ към ръководството на социалистическата партия.

„Болка има. Не мисля, че това е добро за БСП. Вместо да се занимава с това, което става в Украйна, да формулира данъчна политика, да се готви за изборите. В 300 села няма кандидат-кметове, което значи, че няма структури”, добави бившият вътрешен министър.
„АБВ даде шанс на разочарованата част от БСП да гласува”, категоричен е Румен Петков.

Петков отправи още обвинения към „Позитано 20”. Според бившия шеф на МВР продължава подслушването на хората около Георги Първанов. Петков даде пример с публикация в онлайн издание на вестник на Делян Пеевски, в което се цитирало буквално изказване от събрание на АБВ. От IP адреси на правителството пък бил направен опит за достъп до имейлите на хора от АБВ, включително пощата на Петков.

„В БСП не се занимават с АБВ”, каза на свой ред зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, който даде противоположния поглед върху изключването на хората на Първанов. „Миналия път сложихме ясна граница, протегнахме ръка и казахме, че ако продължи да се прави политически проект с отделни листи, ще последва изключване”, припомни той.

Според  Гечев уставът на Столетницата при гласуването за членството на Първанов, Петков и останалите е бил спазен. На събранието са присъствали около 70% от членовете на Националния съвет, а са гласували над 50%.

Явор Гечев смята, че Първанов е излъгал доста от хората около себе си, защото ги подвел с участие в политически проект, който вече е извън партията. Бившият държавен глава направил изключително голяма политическа грешка и затова друго нямало какво да се случи.

Източник: NovaNews.bg