50 000 социалисти ще се качат на Бузлузджа за събора на БСП
50 000 социалисти ще се качат на Бузлузджа за събора на БСП / снимка: Sofia Photo Agency, архив

"Решимост за промяна", под това мото започва традиционният митинг-събор на социалистите и симпатизантите на БСП на Историческа поляна, под връх Бузлузджа.

Съборът е посветен на 121-та годишнина от създаването на организираното социалистическо движение в България, празника на БСП - 2 август.

Националният събор ще започне с художествена програма, ще бъдат поднесени венци и цветя на барелефа на основоположниците на партията и на паметниците на Хаджи Димитър и на партизаните от Габровско-севлиевския отряд.

121 нови млади членове на партията ще получат своите електронни членски карти.

Младежите от БСП ще издигнат в небето десетки хвърчила със символите на БСП.

Паралелно с това под върха в специална шатра активисти на Младежкото обединение на БСП ще разясняват мерките на ПЕС, предприети срещу младежката безработица в Европа, приоритетна задача и на българските социалисти.

На поляната ще има разположени и шатри, където всеки социалист ще може да стане активист на ПЕС.

На политическия митинг кметът на Белене Петър Дулев ще говори за необходимостта от строителството на АЕЦ "Белене", а зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов ще обяви резултатите от кампанията за провеждане на референдум и най-добре представилите се активисти, общини и области. В парламента бяха внесени над 770 000 подписа на граждани на България с искане за референдум за АЕЦ "Белене".

По традиция, по време на митинга ще бъде обявен носителят за 2012 г. на наградата на Фондация "Институт Николай Добрев" за млад политик, както и носителят за 2012 г. на Наградата на Националния съвет на БСП за политическа журналистика и публицистика "Георги Кирков-Майстора".

На Бузлуджа продължава и младежката кампания "Предай звезда нататък", започнала миналата година.

Специално послание към социалистите и симпатизантите на лявата идея ще отправи и председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев.

В петък вечерта паметникът на връх Бузлуджа грейна в цветовете на българския трибагреник. Инициативата за това беше на Младежкото обединение на БСП, което за втора година превръща паметникът в атракция.

На събора на Бузлуджа се очакват около 50 000 души, създадена е и специална организация на движението.

Заповед на областния управител на Стара Загора Недялко Недялков от преди няколко дни забранява достъпа до паметника на Бузлуджа, заради това, че разрушенията в него са опасни за посетителите. Вратата на паметника е заварена, полицията има ангажимент да се погрижи за безопасността на хората и да не допуска проникването им вътре.