300 оценители проверяват над 50 000 писмени работи от матурата по български
300 оценители проверяват над 50 000 писмени работи от матурата по български / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Около 120 000 ученици отново бяха на изпит. Вчера се проведе втората задължителна матура, която беше по предмет по избор. И тази година най-много желаещи имаше за матурата по география, биология и английски език, най-малко се явиха на италиански. Седмокласниците имаха външно оценяване по математика.

И на тези изпити мерките за сигурност бяха засилени, така че да се избегне преписването.
За зрелостниците напрежението и работата приключва с написването на последното изречение в матурата. За други трудът започва тепърва.

Всяка година всички матури по български от цялата страна изминават стотици километри, за да бъдат проверени и оценени. Всичко обаче започва с преброяването.

„След това работите се засекретяват, което е процес по отделяне на имената на авторите на работата", обясни председателят на Комисия по засекретяване и разсекретяване Божидар Георгиев.

Всяка писмена работа получава уникален код. Така се гарантира анонимността на матурата. Досега не е имало случай, в който бройката да не излезе и някоя матура да липсва.

Следващата стъпка е сканирането. Задачите с избираем отговор от теста се проверяват на принципа на тото фиша.

По думите на Милена Иванова, главен експерт в Образователното министерство, това улеснява процеса, защото преди броят точки на листа с отговорите се е нанасял от оценителите.
„От друга страна, ни дава сигурност, че онова, което е написано от зрелостника, ще бъде оценено и след това няма да има манипулативни искания, че в крайна сметка има непроверен текст", уточни тя.

След като се сканират писмените работи се събират в папки, които се складират в специална стая, а след това се дават на оценителите.

Оценяването е третата стъпка. През тази година 300 оценители ще проверяват над 54 хил. писмени работи, което ще им отнеме около 8 дни, прогнозират от МОН.

Под лупа оценителите ще гледат дали е спазено условието на задачите. Именно това е била една от най-масовите грешки предишни години.

Оценяването на матурата по български от комисията ще започне днес. Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни.

Източник: NovaNews.bg