104-ти ден на протести с обиколка на партийните централи
104-ти ден на протести с обиколка на партийните централи / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Пореден 104-ти ден на протести срещу кабинета „Орешарски”
66831
Пореден 104-ти ден на протести срещу кабинета „Орешарски”
  • Пореден 104-ти ден на протести срещу кабинета „Орешарски”

За пореден ден хората излязоха на улицата, за да изразят своето недоволство от водената политика на правителството и с искане за незабавна оставка.

По традиция протестиращите се събраха на площад „Независимост". За кратко блокираха движението около Министерски съвет.

Около 19:30 ч. започна и протестното шествие, което тази вечер смени посоката си и вместо към Народното събрание, то се отправи първо към партийните централи, което изненада полицията и за кратко обърка движението.

Протестиращите минаха последователно през централите на БСП и ДПС с викове "Оставка" и "Мафия". Хората развяваха знамена и освиркваха.

След като протестиращите обиколиха партийните централи, те се върнаха пред сградата на Министерски съвет и оттам се отправиха към сградата на Народното събрание със скандирания за оставка.

Пред парламента протестиращите слушаха песни, излъчвани на видео стена, разположена до паметника на Цар Освободител. Постепенно повечето хора се разотидоха.

Протестът протече спокойно и без напрежение. Имаше полицейско присъствие, но то не бе засилено.

Протестите срещу кабинета „Орешарски" започнаха преди повече от три месеца - на 14 юни, след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Гражданското недоволство не стихна дори след като решението беше отменено от Народното събрание.