Животът на малките и средни предприятия у нас е средно до три години
Животът на малките и средни предприятия у нас е средно до три години / снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката Божидар Лукарски изрази надежда научно-технологичният парк "София Тех парк" да бъде не само инфраструктура, а инкубатор на идеи за развитието на малкия и среден бизнес. Лукарски даде пресконференция в Министерство на икономиката, отчитайки напредъка по осъществяването на проекта.

Той припомни, че от ЕК е получено положително становище, с което се отблокират средствата за реализиране на проекта в размер на 83 млн. лева. Собственото финансиране на проекта е 437 000 лева. Проектът трябва да бъде завършен до средата на ноември 2015 г.

Средния живот на малките и средни предприятия у нас е до три години, което е много малко в европейски мащаб, а те са гръбнакът на основните икономики, коменитра Лукарски. За подпомагане на излизането им на външни пазари ще се търси и съдействие от търговските ни представителства.

Очакваме интересът към научно-технологичния парк все повече да се засилва, каза министърът. По думите му стимулирането на високотехнологични производства открива и много нови работни места.

През следващата половин-една година ще се изгради консорциум с БАН, Софийския университет, Техническия университет и Медицинския университет, който ще бъде отворен за включването и на други научни организации, каза изпълнителният директор на парка Елица Панайотова. Целта е при отварянето на парка, той да функционира пълноценно според предназначението си.

Чрез "София Тех парк" ще се подпомага както развитието на съществуващи фирми, така и стартиращи компании. Освен субсидирани наеми, на дружествата ще се предлага юридически, счетоводна, маркетингова и консултантска помощ, които няма да са безплатни. Паркът ще дава възможност и за тестване на прототипи, поясни Панайотова.

Източник: БТА