Животновъди излизат на национален протест на 17 септември
Животновъди излизат на национален протест на 17 септември / снимка: БГНЕС

Животновъди от цялата страна излизат на протест следващата сряда заради неизплатената субсидия за литър мляко, която е на обща стойност 60 милиона лева. Според представители на асоциациите на млекопроизводителите, птицевъдите и зърнопроизводителите Брюксел няма да разреши отпускането на такава субсидия, а държавата трябва да осигури средствата и да изработи платформа за развитие на земеделието.

Правителството се опитва да вкара средства по европейската мярка за хигиенните условия във фермите, вместо да изплати субсидията за качествено мляко, заяви Адриан Цаконски от Асоциацията на млекопроизводителите. Според него част от животновъдите са търсят начин да преговарят в Брюксел чрез тайни срещи с министъра на земеделието.

„Това са г-н Зоров, Христо Друмев, г-н Пенчев. С тези свои действия те вървят против интересите на фермерите като цяло в страната”, каза още Цаконски.

Животновъдите настояват за изработване на държавна стратегия, която да направи българските зеленчуци и мляко конкурентоспособни на европейския пазар. На 17 септември земеделци ще протестират на няколко места в страната, а на 20-ти ще се съберат на първия национален събор на връх Шипка.