Земеделският министър очаква добра зърнена реколта въпреки дъждовете
Земеделският министър очаква добра зърнена реколта въпреки дъждовете / снимки: DarikNews.bg

Около 32 000 декара пшеница и ечемик са пострадали сериозно заради дъждовете през последните седмици, съобщи в Долна Оряховица министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Най-големи са щетите върху посевите в Плевенски, Старозагорски, Ямболски и Казанлъшки регион.

Въпреки загубите на продукция земеделският министър очаква добра реколта. Нанесените поражения няма да се отразят на крайната цена, а тя няма да бъде по-ниска от миналогодишната, каза Димитър Греков. От засетите около 11 млн.дка с пшеница ще бъде прибрана около 5 млн. тона реколта. Очаква се в хамбарите да влязат и около 800 хиляди тона ечемик.

Земеделският министър очаква добра зърнена реколта въпреки дъждовете
netinfo
Министърът посъветва производителите, констатирали загуби, да се обърнат към областните земеделски служби, за да бъдат съставени протоколи своевременно и да бъдат изплатени по-бързо обезщетенията. Дъждовете обаче се отразяват добре на пролетните култури като слънчогледа и царевицата и добивите от тези култури ще бъдат добри, посочи още Греков.

Земеделският министър даде символично начало на жътвената кампания на масивите край град Долна Оряховица. „Това че жътвата започва в дъждовен ден е добра поличба, но за да бъде успешна реколтата, е необходимо много слънце през следващите седмици", добави той.

Земеделският министър очаква добра зърнена реколта въпреки дъждовете
netinfo

Проф. Греков коментира още, че земеделието се нуждае от приемственост и не е важно кой е министър сега и кой ще дойде след него. За една година е трудно да се говори за наследство, но сме направили не малко, за да може земеделските производители да почувстват, че работим за тях. Земеделието ще помогне на България да излезе от икономическата стагнация, затова секторът трябва да се развива и подпомага, категоричен бе министър Греков.