Загубите на вода са средно 67%
Загубите на вода са средно 67% / снимка: БГНЕС

Състоянието на ВиК сектора е лошо и трябват огромни инвестиции, каза по време на конференцията "Предизвикателства при изпълнението на обекти по ОП "Околна среда" и Програмата за развитие на селските райони министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

"Загубите на вода варират от 28 до 82 процента, което прави средни загуби 67 на сто, което е голям процент", каза Павлова.

Възможните перспективи за инвестиции в сектора до 2020 година са малко над 1 млрд. евро по Оперативна програма "Околна среда" и около 100 млн. лева по Програмата за развитие на селските региони, каза Павлова.

Предизвикателство е да продължим с реформите, да се довърши регионалния подход по отношение на управлението и инвестициите в сектора, а основен бенефициент на обществените поръчки да станат ВиК операторите, но съвместно с общините, посочи още регионалният министър.

Реформата е възможна само с ясна стратегия, като ще бъде координирана от регионалното министерство, посочи тя. Павлова съобщи, че за целта ще бъде създаден специален съвет, който ще се занимава с координация на дейностите по реформата във ВиК сектора и той ще бъде ръководен от Радослав Русев.