Ваньо Танов иска евтини цигари за бедните
Ваньо Танов иска евтини цигари за бедните / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Ванъо Танов иска евтини цигари за бедните
37513
Ванъо Танов иска евтини цигари за бедните
Ванъо Танов иска евтини цигари за бедните
  • Ванъо Танов иска евтини цигари за бедните
  • Ванъо Танов иска евтини цигари за бедните

Евтини цигари за бедните поиска шефът на митниците Ваньо Танов. Пред депутатите от бюджетната комисия Танов предложи държавното дружество „Булгартабак" да пусне една или две специални марки цигари от ниския клас, които да си купуват хората със скромни финансови възможности. Танов отчете, че в 40% от населените места няма легални обекти за продажба на тютюневи изделия.

Около 5 млрд. нелегални къса цигари са изпушили българите миналата година, отчете шефът на митниците. Според него пушачите у нас са 2,5 млн. души, които пушат средно по около кутия на ден. За да купуват акцизни цигари, Ваньо Танов предложи да се пуснат специални марки за бедни. Те да минат на тези марки цигари, а не да търсят контрабанда, обоснова се той.

Ваньо Танов допълни, че митниците не могат да си сътрудничат с големите производители на тютюн в борбата с контрабандата. Те настояваха магазините за продажба на цигари да са по ДДС, защото на тези фирми не може да повлияе това, понеже те никога не са имали клиенти в малките населени места, където хората не е платежоспособни, коментира той.

Заради тази мярка обаче 40 на сто от населените места у нас са без легален магазин за цигари. Обмислят се и законодателни промени, подобно на чуждия опит - увеличаване на наказанията за контрабанда и допълнителни правомощия на митническите служители. Танов даде пример с кипърската практика, където има наказание за този, който разпространява и този, който ползва такива цигари. Според Танов опитът на Кипър не може да бъде приложен директно в България. Предложенията ще станат ясни в понеделник.