Ван Ромпой: Сега думата за бюджета има Европарламентът
Ван Ромпой: Сега думата за бюджета има Европарламентът / снимка: Reuters

Президентът на Евросъюза Херман ван Ромпой призова Европейския парламент, който трябва да се произнесе за постигнатото споразумение за бюджет за периода 2014-1020 г., да поеме своята отговорност и да не го отхвърля.

„Европейският парламент трябва да поеме на свой ред отговорностите си. Европейският бюджет не е счетоводна операция. От него зависят животът, оцеляването на регионите, цели социални групи”, подчерта Ван Ромпой, след като Европарламентът заплаши да не одобри постигнатия от Европейския съвет компромис. „Там трябва добре да размислят. Защото ако бюджетът бъде отхвърлен, залогът е изключително голям за населението, предприятията, заетостта, младежката заетост, просперитета”, добави президентът на ЕС след маратонската среща на Европейския съвет, допълва БГНЕС.

Лидерите на четирите основни парламентарни групи в ЕП (консерватори, социалисти, либерали и зелени) заявиха днес, че ще отхвърлят бюджета „в сегашния му вид”, защото според тях той „няма да засили конкурентоспособността на европейската икономика”. Сега ирландското председателство на ЕС ще започне преговори с Европарламента, който трябва да се произнесе за финансовата рамка през юни. Без съгласието на ЕП бюджетът не може да влезе в сила.