Създават електроенергийна борса до пролетта на 2009-та
Създават електроенергийна борса до пролетта на 2009-та / netinfo

До пролетта на следващата година у нас ще бъда създаден електроенергийна борса, съобщи заместник-министърът на икономиката Явор Куюмджиев по време на 10-икономически форум за Югоизточна Европа, на който Дарик е медиен партньор. Куюмджиев заяви, че в същия срок германският гигант RWE трябва да реши ще участва ли в строителството на АЕЦ „Белене".

Създаването на енергийната борса ще позволи да се определят истинските цени на тока и ще доведе до по-голяма възвращаемост за инвеститорите, смята Явор Куюмджиев. Зам.-министърът потвърди, че такава борса ще бъде структурирана догодина, но по думите му още не е ясно какъв модел ще бъде избран. Куюмджиев заяви, че държавата ще се спре на модел реализиран в Европейския съюз, като за момента се разглеждат пражкият и лайпцигският варианти.

По проблема с евентуалния отказ на германската компания RWE да бъде стратегически инвеститор в АЕЦ „Белене”, Куюмджиев заяви, че България ще изчака Надзорният съвет на енергийния гигант да одобри парафирания договор с България до пролетта. Ако те откажат, има и други кандидати, които са останали назад след проведения търг, и някой от тях ще бъде избран. Като краен вариант Куюмджиев не изключи използването на паричния резерв в руски банки.