Скокът на цените на фуражите превърна млекопреработвателите в губещи
Скокът на цените на фуражите превърна млекопреработвателите в губещи / netinfo
Скокът на цените на фуражите превърна млекопреработвателите в губещи
55933
Скокът на цените на фуражите превърна млекопреработвателите в губещи
  • Скокът на цените на фуражите превърна млекопреработвателите в губещи

С 30% до 40% се е увеличила цената на фуражите, което прави секторите животновъдство и млекопреработка губещи. Това съобщи в предаването „Агросвят” по Дарик председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров. През последната седмица стана ясно, че фуражите поскъпнаха, а млякото и млечните продукти повишиха себестойността си. Заради т.нар. „замръзяване” на цените на основните хранителни стоки обаче млекопреработвателите не могат да увеличат цената.

„В момента при млекопроизводителите е вдигната цената на фуражите заради вдигането на световните пазари на цената на зърното. Това вдигане е около 30-40%, което от своя страна прави в момента бизнеса на производство на мляко губещ. Единственият начин за компенсация е повишаване цените на млечните продукти”, обясни Зоров.

„Но в момента има инициатива за задържане на цените на хранителните продукти заради по-ниския стандарт на живот в България. Задържането води до това, че преработвателите ще задържат цените на млекопроизводителите, което ще ги доведе до фалит. В противен случай някой трябва да компенсира тази разлика, породила се от разликата в цените на фуража и зърното на световните пазари. Има два начина за това - вдигане на цената на суровината, но тя води до вдигане на цените на млечните продукти, и вторият начин е тази разлика да бъде компенсирана от държавата към млекопроизводителите с допълнителни субсидии”, коментира още председателят на Асоциацията на млекопреработвателите у нас.