Сините са против вдигането на осигуровките
Сините са против вдигането на осигуровките / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Сините са против вдигането на осигуровките
31607
Сините са против вдигането на осигуровките
  • Сините са против вдигането на осигуровките

Синята коалиция се обяви срещу идеята на синдикатите за вдигане на осигуровките, това стана на среща между представители на ПГ на СДС и ДСБ и ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа" в НС. Да се създаде работна група от депутати от всички парламентарни групи и представители на двата синдиката, която да изготви план за реформи преди приемането на бюджета за следващата година, за това настояха участниците в срещата. Лидерът на СДС Мартин Димитров смята, че Бюджет 2011 ще се "издъни". Ето какво още казаха той и вицепрезидентите на КНСБ Иван Кокалов и Пламен Димитров след срещата:

„Ние сме против увеличаването на осигурителната тежест. Разказахме нашите концепции на българските синдикати. Казваме следното нещо - първо, трябва да бъдат премахнати големите изкривявания в пенсионната система, което включва както всички вие около тази маса сами си плащате осигуровките, така да започната да правят и държавните служители, и служителите в Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи", обясни Мартин Димитров.

„Вижте, мерките, които предлага г-н министърът на труда не ги лови кантарът. Попитайте го какъв е икономическият ефект - 50-60 млн. лв., ако с това се закрепи пенсионната система, ние сме съгласни още утре да седнем и да го направим. Положението е тежко, но тази мярка е една „цвръчка" в сравнение с пакета, който ние предлагаме", посочи Кокалов.

„И по важното колеги - това са отделни хрумвания на министри. Няма план за действие", каза Мартин Димитров.

„Между другото не знам дали г-н Димитров ще го каже в прав текст, но ние чухме, че те имат силни съмнения по отношение на увеличението на стаж или на възраст", смята Пламен Димитров.

„Да, категорично, защото разберете, ако се повиши пенсионната възраст, това единствено ще демотивира хората да плащат осигуровки, защото те ще сметнат, че едва ли не могат да се пенсионират и то точно тези хора, които са работили и учили, висшистите. Това е мярката - е това ли е реформата?", попита лидерът на СДС.

Против увеличаване на възрастта и стажа за пенсия, се обявиха от БСП след срещата си със синдикатите.

От Атака смятат, че вероятно ще трябва да се стигне до вдигане на осигуровките при подкрепа от работодателите на идеята на синдикатите за увеличението им, това стана ясно от думите на лидера на партията Волен Сидеров след среща с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа". Националистите се обявиха за плавен подход при вдигането на стажа и възрастта за пенсия. От партията вероятно ще поискат срещи с премиера и финансовия министър по въпроса.

Сините са против вдигането на осигуровките
netinfo

Утре КНСБ и КТ "Подкрепа" ще имат разговори с представители на ГЕРБ.