Сините отново отправиха критики към КЗК
Сините отново отправиха критики към КЗК / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сините: КЗК работи в полза на монополите и картелите
51327
Сините: КЗК работи в полза на монополите и картелите
  • Сините: КЗК работи в полза на монополите и картелите

Синята коалиция обвини комисията за защита на конкуренцията, че работи в полза на монополите и картелите. Лидерът на СДС Мартин Димитров съобщи, че на заседанието на парламентарната икономическа комисия днес няма да бъде изслушан председателят на антимонополната комисия Петко Николов за проверката на картелно споразумение при търговията с горива. Причината е, че КЗК още не е приела изготвения доклад, въпреки че той е внесен за обсъждане още на 6 март.

„Знаем и това, че комисията разполага с данни, че няколко петролни компании са в спорни взаимоотношения за определянето на цените на горивата. Тази информация беше подкрепена и от публикации на членове на комисията в пресата. От Синята коалиция искаме две неща: първо, КЗК да не протака повече и да представи дългоочаквания доклад пред парламента и обществото не по-късно от 20 март, следващата сряда; второ, правителството да предприеме и представи пред парламента мерки за гарантиране на конкуренцията на пазара на горива, които през пазарни механизми да свалят цените", каза Димитров.

Той е категоричен, че единственият начин цените на дизела и бензина да бъдат близки или еднакви е да има форма на картелиране. „Просто няма друг начин това да се случва, няма как да стане", отсече синият лидер и допълни: „Правителството ако така е подкарало, утре цената на горивата може да мине и три лева, защото тези играчи на пазара на горива виждат, че нямат държава срещу себе си".