Ще зарадват ли пенсионерите с коледни добавки, ще е ясно около студентския празник
Ще зарадват ли пенсионерите с коледни добавки, ще е ясно около студентския празник / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ще зарадват ли пенсионерите с коледни добавки, ще е ясно около студентския празник
59376
Ще зарадват ли пенсионерите с коледни добавки, ще е ясно около студентския празник
  • Ще зарадват ли пенсионерите с коледни добавки, ще е ясно около студентския празник

Най-рано на 8 декември ще стане ясно дали ще има пари за коледни добавки за пенсионерите, съобщи финансовият министър Симеон Дянков. По думите му тогава ще бъдат готови предварителните данни за изпълнението на бюджета за ноември, а оттам ще се разбере дали ще има пари за коледни добавки. Дянков обясни, че националният бюджет е на излишък, но страната ни чака пари от Европа, от които зависят и евентуалните добавки за пенсионерите.

Към края на октомври бюджетът излезе на дефицит от 74 млн. лв., припомни Дянков. По думите му това не би трябвало да е неочаквано, тъй като в закона за бюджета за настоящата година е заложен дефицит от 1,3 на сто или близо милиард лева, а досега „се справяме по-добре от прогнозите и сме на дефицит от само над 70 млн.".

Аз не съм популист, не искам да давам пари, които нямам. Ако бюджетът за ноември е на дефицит, такива пари няма да има

- Симеон Дянков

За да има въобще разговор за добавки към пенсиите, се чакат и данните за ноември, които трябва да излязат около 8 декември. „Чакаме до 8 декември за предварителните данни за ноември, като там голямото неизвестно е не националният бюджет, който в момента е на излишък от около половин милиард лева, а европейските плащания, като на България се дължат близо 800 млн.", каза финансист номер едно.

Министър Дянков посочи, че не е популист и не иска да дава пари, които няма, така че ако бюджетът към края на ноември е на дефицит, такива пари няма да има.