Ще следят и какво се пуши с наргилета в заведенията
Ще следят и какво се пуши с наргилета в заведенията / снимки: sxc.hu
Иван Манчев
36481
Иван Манчев
Маша Гаврилова
  • Иван Манчев
  • Маша Гаврилова

Няма да има допълнителен гратисен период за новите условия за тютюнопушенето в обществените заведения. Това заяви в предаването „Кой говори” д-р Маша Гаврилова, началник отдел „Опазване на общественото здраве” в Министерството на здравеопазването. По думите й проверки на заведенията по новогодишните празници едва ли ще има, но инспекторите вече са в готовност да следят за това как заведенията спазват наредбата за пушенето. Д-р Маша Гаврилова съобщи, че органите за опазване на общественото здраве вече ще контролират и предлаганото в някои заведения „пушене на наргиле”, като ще се следи за съставките на използваното вещество. Чуйте коментара на д-р Гаврилова за готовността на заведенията за новата наредба и кога ще бъде въведена пълната забрана за пушене на обществени места в България:

Българинът за съжаление никога не е готов. И три години да имаше, пак в три без пет щяхме да започнем приготовленията. Промените в Закона за здравето влязоха в сила от 2 юни. Там бяха дад

Ще следят и какво се пуши с наргилета в заведенията
netinfo
ени основните положения, даже много подробно бяха разписани за малките, за големите (заведения). Срокът тече от юни и мисля, че беше достатъчен.

Има ли накъде да се удължава срокът, още един гратисен период?

Не, не виждам защо да удължаваме. Всеки трябва да си е направил сметката и да е готов. Кой кога ще бъде проверяван - няма да издаваме такива тайни. Точно в новогодишната нощ няма да имаме проверки, но не бих казала, че някой няма да бъде проверен утре или вдругиден. Насоката трябва да бъде към реалното въвеждане на пълната забрана. Сега така го решиха депутатите, може би ще минем и през този период.

Наричате този период, в който сме в момента преходен, в очакване на пълната забрана?

Мисля, че е така.

Колко според Вас ще продължи този преходен период?

Не мога да прогнозирам, защото това не зависи от нас. Но ще направим всичко възможно да не е толкова дълъг. В препоръката, която имаме от Европейския съюз, е даден срок три години от влизането й в сила, което е някъде края на 2012 година. Ако не се приеме друг документ от рода на директивата, мисля, че това ще бъде този период.


Новата наредба обърка и бизнеса и клиентите, категоричен беше в предаването Кой говори Иван Манчев – собственик на верига луксозни ресторанти в София. По думите му едва когато се въведе пълна забрана за пушене на обществени места, заведенията за хранене ще могат реално да се конкурират на база качеството на услугата. Eто какво каза Манчев:

Объркаха собствениците, объркаха хората, объркаха клиентите, защото когато искаш да постигнеш някаква цел, трябва да си и малко по-краен. В случая при нас какво се получи?. Забраняват цигарите от една страна, от друга- позволяват да се пуши на определени места. Ако вървим напред в Европа и ЕС, аз за себе си мисля, че тази наредба ще се спазва доколкото може собствениците да си позволят да инвестират.

Скъпа инвестиция ли е тази вентилационна система, това разделение на пушачи и непушачи?

По-принцип е скъпа - между 10 000 и 15 000 лв. Но все пак искам да кажа, че според мен този закон е малко и лобистки. Защото силните фирми, които могат да си позволят да инвестират в такова нещо, ще го направят. А малките фирми, които не могат да си го позволят, какво ще направят? Ресторантите: в едните ще се пуши, в другите няма да се пуши. В едните с 40 кв. м ще се пуши, в другите с площ 60 кв. м няма да се пуши. Когато се реши кардинално, че няма да се пуши във всички ресторанти, те започват в друга плоскост да се борят - за добра храна,
за здраве, инвестиции в кухнята, готвачите. А тук ние говорим сега за пушачи и непушачи.
Ще следят и какво се пуши с наргилета в заведенията
netinfo