Руският газ за Европа да струва $250, предлага Тополанек
Руският газ за Европа да струва $250, предлага Тополанек / снимка: БГНЕС /

Цената на руския природен газ за Европа може да спадне до 250 долара за хиляда кубични метра. Това заяви пребиваващият в Киев чешки премиер Мирек Тополанек след срещата си с президента на Украйна Виктор Юшченко, предаде ИТАР-ТАСС. Тополанек, чиято страна е ротационен председател на ЕС, обясни, че в страните от съюза цената на газа се определя по "математически модел" и тази цена е обвързана с цената на петрола и курса на долара. "През последния период от време тази, цена, в частност за Чехия, бе 450 долара", каза той, но допълни, че не е изключено тази цена да спадне до 250 долара.

След срещата си с чешкия гост украинският президент Юшченко каза, че неговата страна е за установяването на пазарни цени за природния газ, неговото складиране и транзитиране. Той подчерта, че "колкото по-бързо бъде осъществен преходът към пазарни цени, толкова по-добре".

Виктор Юшченко повтори, че от 1 до 7 януари транзитът на газ е бил спрян по инициатива на руската страна и че през този период Украйна е използвала свои запаси, за да достави руски газ в Европа.

Представители на европейски газови компании пристигнаха в Киев, за да участват в изработването на регламент за работата на наблюдателите от Европейската комисия върху транзита на руски газ за Европа, предаде ИТАР-ТАСС. Групата се състои от 10 души, които представляват както държавни институции, така и големи газови компании от Германия и Франция, се казва в съобщение на пресслужбата на "Укртрансгаз", дъщерна компания на "Нафтогаз Украини".

По думите на вицепрезидента на "Нафтогаз" Вадим Чупрун тази група експерти в близко бъдеще ще се отправи към източната граница на Украйна, за да следи за постъпването на природния газ от Русия.Чупрун отбеляза, че руски експерти ще бъдат допускани свободно на всички обекти, където пребивават представители на Европейската комисия.

В Киев пристигна и делегация експерти от ЕС, оглавявана от Филип Корнелис, асистент на генералния директор на Генерална дирекция "Енергетика и транспорт" към Европейската комисия. Корнелис заяви, че е започнало съставянето на списъка с имената на експертите, които ще участват в мониторинга. Той увери, че сред тях ще има и представители на Русия и Украйна.