Русия дава отстъпка от около 11% в цената на газа за България
Русия дава отстъпка от около 11% в цената на газа за България / снимка: Sofia Photo Agency
Русия дава отстъпка от около 11% в цената на газа за България
51972
Русия дава отстъпка от около 11% в цената на газа за България
  • Русия дава отстъпка от около 11% в цената на газа за България

Цената на природния газ за България ще падне с малко над 11 процента. Това е договорил енергийният министър Делян Добрев по време на визитата си в Москва. Той замина там със задачата да постигне нова, по-ниска цена на синьото гориво за България, както и да оповести решението на страната ни за отказ от АЕЦ "Белене".

С 11 на сто ще падне цената на синьото гориво, което "Булгаргаз" купува от "Газпром". Намалението ще е от 1 април, но няма как да се усети от потребителите още от следващия месец. Намалението е малко над очакваното от шефа на българското газово дружество Димитър Гогов, който очакваше най-много до 10 на сто спад на цената. Новата цена на синьото гориво обаче ще важи само в следващите девет месеца, като от 1 януари догодина ще трябва да бъде договорена нова цена.

По отношение на другата голяма тема - отказа от АЕЦ "Белене", министър Делян Добрев и руската страна се договорили България да доплати реактора, който вече е почти готов. Засега не се очаква да има санкции за страната ни.