Първанов иска референдум за АЕЦ „Белене”
Първанов иска референдум за АЕЦ „Белене” / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Ако следващото управление е лявоцентристко БСП трябва да заложи като приоритет в енергийната политика отварянето на проекта „Белене”. Това каза Георги Първанов пред БНТ и допълни, че е готов да инициира референдум за строителството на атомната централа. Първанов призна, че правителството на БСП не е огледало добре всичко свързано с цената на „Белене”, и обяви, че трябва да се търси наказателна отговорност от този, който е подписал договора с Русия.

Според президента Първанов, идеята реакторът да се прехвърли в АЕЦ „Козлодуй”, е „финт” на правителството на ГЕРБ. Той смята, че изграждането на 7-ми блок в „Козлодуй” не бива да е алтернатива на втора атомна централа у нас. Според него, ако България иска да развива атомната си енергетика, трябва да инвестира и в двата проекта.

„След година и половина, ако имаме лявоцентристко управление, БСП трябва да запише в точка първа на енергийната си политика, която за страната трябва да бъде приоритет, възобновяване и ускорено изграждане на АЕЦ „Белене”. Аз приемам идеята, която отново беше възобновена, за референдум по бъдещето на АЕЦ „Белене”, обясни Първанов.

„Готов съм да вляза в диалог с редица други партийни лидери, с граждански структури, да стартираме една подписка за референдум. Упрекът към управлението на тройната коалиция е основателен, но това не прави вината на Борисов по-малка. Борисов и този, който слага край на проекта. Но все пак ще се върна към основния ви въпрос - какво правим? Преди дни Бойко Борисов каза, че той българо-руска централа няма да строи. Аз питам, ако този реактор, който вече е готов, го прехвърлим в АЕЦ „Козлодуй”, той по-малко руски ли ще бъде? Питам, ако този реактор отиде там и стои 15 години, горе-долу толкова е срокът за построяването на новия реактор, дали ще стане по-модерен. Изобщо има много въпроси, на които Борисов ще трябва да отговаря”, коментира още Георги Първанов.