Предвиждат по-скъпа топлоенергия от 1 юли
Предвиждат по-скъпа топлоенергия от 1 юли / снимка: Sofia Photo Agency
Предвиждат по-скъпа топлоенергия от 1 юли
72825
Предвиждат по-скъпа топлоенергия от 1 юли
  • Предвиждат по-скъпа топлоенергия от 1 юли

Топлата вода и парното ще поскъпнат от 1 юли, за да се удържи цената на тока. Пред Дарик Еленко Божков от енергийния регулатор обясни, че трябва да спре практиката цялата страна да плаща за парното в топлофицираните градове през цената на електроенергията.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предлага поскъпване на парното с до близо 19 на сто, каквото ще е увеличението в Русе. В София и някои по-големи градове на страната скокът ще е с 10 - 11 %.

ВИЖТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА ЗА ПРОМЕНИ В ЦЕНИТЕ ТУК

Също така енергийният регулатор ще предложи цената на тока, произвеждана от топлофикациите, да бъде по-ниска. Освен това и цената на тока от американските централи ще падне съответно с 30 на сто за ТЕЦ Марица 1 и 20 на сто за ТЕЦ Марица 3, като и двете централи ще трябва да продават част от електроенергията си на свободен пазар. За възобновяемите източници ще бъде въведена квота за производство. Всички тези мерки са за запазване на цената на тока от 1 юли на настоящите й нива.

Около 1 млрд. лева ще бъдат спестени в електроенергийната ни система заради намаляването на цените на тока от американските централи и въвеждането на квоти за зелената енергия.

Пред Дарик Еленко Божков от енергийния регулатор обясни, че дългосрочните договори не отговарят на европейските изисквания. "Ще предложим на министъра на финансите, защото в неговото ведомство се занимават се занимават с необоснованата държавна помощ, да разгледа двата договора в този аспект и да иска мнението на ЕК за тяхното възможно пълно прекратяване", каза Божков.

В общата цена на тока влиза и електроенергията, произведена от топлофикациите. Да направим така, че да престане практиката потребителите на електрическа енергия в цяла България да плащат по-евтиното топлоснабдяване на софиянци и в някои други големи градове, каза представителят на енергийния регулатор.

В крайна сметка това ще се отрази върху крайната цена за потребителите с едно нулево увеличение или дори може да се каже с минимални намаления на цената на тока, коментира Божков.

Все още не е ясно кога енергийният регулатор ще реши дали ще отнеме лицензите на трите електроснабдителни дружества.