Представиха винетките за 2017-а, цените им остават непроменени (СНИМКИ/ВИДЕО)
91591
Представиха винетките за 2017-а, цените им остават непроменени (СНИМКИ/ВИДЕО)
  • Представиха винетките за 2017-а, цените им остават непроменени (СНИМКИ/ВИДЕО)

Нова допълнителна такса за шофьорите, които карат в нарушение на закона без валидна залепена на стъклото винетка. По същество тази такса ще представлява глоба, която трябва да бъде платена на място, в противен случай автомобилът ще бъде спрян от движение.

Промените в закона бяха подкрепени на първо четене в парламентарната комисия по регионална политика. Все още не е ясно каква ще бъде стойността на глобата, но най-вероятно ще е между 100 и 200 лева. Иначе цената на винетките за следващата година остава непроменена. Новите стикери влизат в продажба от 20 декември и ще важат от 1 януари 2017 до 31 януари 2018 година.

Павлова: Със законови промени готвим сериозни глоби за шофьорите без винетка

Представиха винетките за 2017а цените им остават непроменени (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo
Компенсаторна такса ще трябва да плащат всички, които шофират без валиден и залепен на стъклото на автомобила винетен стикер, каза регионалният министър в оставка Лиляна Павлова. Проверките са показали, че 99% от нарушителите през тази година са били транзитно преминаващи гастaрбайтери, а новата глоба ще позволява те да бъдат санкционирани на място.

"Тази глоба ще бъде за нарушители, които или не са си закупили винетен стикер, или са си закупили, но не са го залепили или са го залепили с фолио, или пък ползват винетен стикер, който не е продупчен. Това, което предлагаме, е превозното средство да бъде спряно от движение, докато не заплати нарушителят съответната компенсаторна такса и чак тогава тази такса ще е като валиден документ, с който той да продължи и да довърши пътуването си в страната следващите 24 часа", каза Павлова.

Павлова ни благодари, че сме изрядни с винетките, гастарбайтерите шмекеруват

Представиха винетките за 2017а цените им остават непроменени (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Новата глоба няма да може да се обжалва. Какъв ще бъде размерът й още не е ясно, но по думите на Лиляна Павлова най-вероятно ще е между 100 и 200 лева. Що се отнася до стойността на винетките - през следващата година цените на стикерите остават непроменени. Остава и изискването регистрационният номер на автомобила да бъде вписан в касовата бележка за винетката.

"Всеки винетен стикер е валиден, когато не само е залепен, но е валиден и за съответния автомобил. Когато си купуваме винетния стикер, трябва да имаме търпението този, който ни го продава, да запише регистрационния номер на превозното средство. Отнема повече време, молим за търпение, но трябва да се знаят правата и задълженията", каза още министърът в оставка.

Винетките за 2017 година ще започнат да се продават от 20-ти декември и ще важат до 31 януари 2018 година.

Източник видео: nova.bg