/ БГНЕС
Няма повече да има посредници по сделки на предприятията от военнопромишления комплекс, става ясно от публикуваната стенограма от заседанието на Министерския съвет. Премиерът Бойко Борисов пояснява: “На входа и на изхода на държавните предприятия стоят частните посредници, които са с по няколко работници. Даже някои назначават работници просто за да създадат фон, че имат. Предприятията работят, а приходите не отиват в тях, след това и в бюджета като дивиденти и самите предприятия да се рефинансират, да се модернизират, иновации да се прилагат, а се акумулират огромни печалби, без да се влага труд, само с посредничество.”

Бойко Борисов
БГНЕС

Министърът на икономиката Емил Караниколов уверява още, че държавата ще предприеме всички действия за придобиване на “Дунарит”, тъй като не може да допусне да затвори или да има сътресение в целия сектор на военнопромишления комплекс. В противен случай “Дунарит” щял да бъде изместен от конкуренти, пише "24 часа".
 
 Държавата ще изкупи оръжейното предприятие "Дунарит"

Придобиването на фирмата от държавата не е национализация, тъй като такъв термин и такава възможност не съществуват в българското законодателство, обяснява министърът. Караниколов допълва, че Държавната консолидационна компания е изкупила кредити на дружеството за 67 млн. лв., за да не се предприемат действия срещу него. Оставал проблемът с отнемането на лиценза, тъй като управителите не могат да бъдат освободени, въпреки че те са заявили желание за това.

Ръководството на "Дунарит" подаде оставка, заводът продължава работа
 
Правителството поема ангажимент не само да запази работните места в “Дунарит”, а и да увеличи заплатите с 10%. Мерки за премахване на посредниците са предприети и при останалите държавни предприятия. Заплатите на ВМЗ - Сопот, вече са вдигнати с 10%. Увеличение до края на годината ще има и в “Авионамс”, който бил почти фалирал, преди държавата да го придобие.