Подкрепа иска да се възстановява ДДС на крайния потребител за някои услуги
Подкрепа иска да се възстановява ДДС на крайния потребител за някои услуги / снимка, архив: БГНЕС
"Подкрепа" иска да се възстановява ДДС на крайния потребител за някои услуги
33006
"Подкрепа" иска да се възстановява ДДС на крайния потребител за някои услуги
  • "Подкрепа" иска да се възстановява ДДС на крайния потребител за някои услуги

Увеличаване на вноската за пенсия с 2 процента за сметка на здравната вноска, без да се променя общата осигурителна тежест - това обсъждат неофициално управляващите, стана ясно след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Идеята е да се използват двата процента от вноската за здраве, които в момента отиват в резерва на здравната каса и реално не се харчат за хората. Правителството и социалните партньори обсъдиха проектобюджета за следващата година, в който не е заложено увеличаване на минималната работна заплата, но за сметка на това се предвижда изтегляне на заем в размер на 2,5 милиарда лева, който ще бъде използван за социални разходи. Синдикатите не подкрепиха проекта, а от КТ „Подкрепа" предложиха държавата да връща ДДС на гражданите за определени услуги.

Идеята за прехвърляне на пари от здравната каса към осигурителния институт все още не е официална, но се подкрепя от работодатели и синдикати. Бизнесът обаче се чувства ощетен от решението на правителството да запази и догодина схемата за изплащане на болнични. Не подкрепяме и идеята да се изтегли заем в полза на социалното подпомагане, заяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. „Заемът ще бъде създаването на условия за едно, бих казал, политическо спокойствие през 2011 година, когато са изборите. Да, да се вземе заем, но за реформи и капиталови разходи, защото без капиталови разходи не може да има растеж на икономиката", каза той.

Работодателите не подкрепят и предложението на синдикатите да се въведе необлагаем минимум за минималната работна заплата, тъй като това ще вкара много хора в сивата икономика. От КНСБ обосноваха предложението с невъзможното увеличение на минималната заплата и изчислиха, че това замразяване за две години ще намали покупателната способност на българите със седем процента. Вицепрезидентът на „Подкрепа" Димитър Манолов направи друго предложение: „Отивате на зъболекар, прави ви пломба, дава ви касова бележка и си вземате ДДС-то".

Синдикатите и бизнесът поставиха под съмнение заложения в проектобюджета ръст от 3,6 процента на БВП.