Парите за мотоциклетистите ни отишли  за волейбол
Парите за мотоциклетистите ни отишли за волейбол / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Парите за мотоциклетистите ни отишли за волейбол
54339
Парите за мотоциклетистите ни отишли за волейбол
  • Парите за мотоциклетистите ни отишли за волейбол

Парите за финансиране на мотоциклетизма от бюджета са отишли за волейбол. Това става ясно от писмо на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков до председателя на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов. Писмото е отговор на питане от Николов във връзка с финансирането на този вид спорт с бюджетни пари. В отговора си Дянков обяснява, че предвидените 2 млн. лева за този спорт са били инвестирани в олимпийската квалификация по волейбол. Освен това се очакват и други извънбюджетни разходи, затова Дянков призовава, предвид олимпийската година, да се съкратят домакинствата в мото и супермото дисциплините.

Ако не се състоят вече организираните мотосъстезания, отборите могат да предявят огромни финансови претенции към нас, категоричен бе пред Дарик председателят на Федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов: „Спират се правата на всички български състезатели засега и за в бъдеще. Отнемат се домакинствата за тази година и за в бъдеще, и България никога няма да бъде включвана в календара в бъдеще. И отива на Международния съд".

Николов обясни, че мотоспортовете не са олимпийски, защото инвестицията в необходимите писти са огромни, а не могат да се оправдаят само по време на игрите: „Нито Михаел Шумахер, нито Валентино Роси са по-малко шампиони като не са в олимпийски спортове, нали така. Да ги разделяме на олимпийски и неолимпийски е безсмислено".

На въпрос може ли пренасочването на парите за мотоциклетизъм към волейбола да има политически отенък, Николов отговори: „Когато се прави един световен шампионат - дали по мотокрос, дали по волейбол, дали е квалификация, хората в залата и на трасето не ги разделяме на цветове, нали. Всичките са от различни партии, но идват, защото става въпрос за България. Ако вземем да го разделяме на цветове, значи сме обречени".

В писмото на Симеон Дянков се посочва, че ще направи всичко възможно, за да осигури пари, на все пак с оглед на олимпийската година призовава федерацията да намали броя на домакинствата на мотосъстезания.