Осигуряват над 123 млн. евро за подпомагане на най-бедните от еврофонд
Осигуряват над 123 млн. евро за подпомагане на най-бедните от еврофонд / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Повече от 123 млн. евро ще бъдат осигурени за подпомагане на най-бедните от европейски фонд. Това съобщи служебният социален министър Йордан Христосков. Той уточни, че сумата е заедно с националното съфинансиране. На първо време ще се работи за осигуряването на хранителни продукти, но не е изключено и в последващ етап да се осигурят дрехи и обувки.

Утвърдената програма предвижда на първо място да се предоставят индивидуални хранителни пакети от най-необходимите продукти за нуждаещите се семейства. Целевата група обхваща всички хора, които получават енергийни помощи или около 270 000 души, като отделно ще се преценяват индивидуални случаи на многодетни семейства, самотно живеещи възрастни хора или бедни хора с влошено здравословно състояние.

Другият сегмент на програмата е да се осигурят хранителни продукти за обществените трапезарии, които се посещават от най-бедните хора, от скитащи, от самотно живеещи възрастни хора. Към момента в страната функционират 181 обществени трапезарии, но само през зимния период, а целта е техният брой да бъде увеличен и те да функционират за по-продължителен период от време.